'We willen werken aan herstel van vertrouwen' 

ERMELO - Uwoon wil lessen trekken uit de onrust die er met omwonenden van de bouwlocatie Kerklaan-Postlaantje is ontstaan. ,,Maar we staan 100 procent achter onze plannen,” aldus Moniek van Balen, bestuurder van Uwoon. ,,De conclusie moet zijn dat het plan van architect Ritzen weinig soelaas biedt, naar verwachting past het niet binnen de gestelde kaders. Als we kijken naar de communicatie dan heeft het veel verwarring gezaaid. Idealiter gaan we in gesprek voordat de plannen op tafel liggen. We hebben écht ons best gedaan.”

Van Balen zei dit tijdens de hoorzitting maandagavond in een volle raadszaal. Een jaar geleden zijn door de gemeenteraad de kaders vastgesteld waaraan het bouwplan moet voldoen. Inmiddels zijn de bestemmingsplanprocedures in gang gezet. ,,De grens wat financieel verantwoord is, is bereikt. We willen nu gaan realiseren,” aldus de bestuurder van de woningcorporatie. Overigens is iedereen het erover eens dat dit stuk verpauperde grond bebouwd moet worden en dat mag intensief. Waar men het niet over eens is, is de communicatie. De commissieleden mochten door te luisteren naar de betrokkenen, hun eigen conclusie hierover trekken. Ondernemer Heerco Walinga zei: ,,Mijn positie in dit geheel is wat merkwaardig. Het is mij min of meer om het even welk plan uitgevoerd wordt. Echter als omwonende, maar meer nog als algemeen burger kijk ik met verbazing wat zich ontrolt rond het Postlaantje. Omwonenden zijn niet blij met de ingediende plannen. Het lijkt dat weinig bezwaren verwerkt zijn.” Wat Walinga met name stoort is het feit dat Uwoon de grond destijds te duur heeft gekocht en die rekening van de ‘miskoop’ nu bij de gemeenschap legt.

Stappen

Uwoon heeft wel stappen richting de omwonenden gezet door onder meer het schrappen van een bouwlaag. Tijdens de hoorzitting zijn deze aanpassingen uitgebreid onderbouwd. Ook architect Stefan Ritzen was uit Maastricht gekomen om zijn schetsontwerp toe te lichten. Ritzen legde zijn vinger op de zere plek toen hij stelde dat juist nu, met een terugtrekkende overheid, dit soort projecten van mensen vraagt om het samen op te kunnen lossen. Meermalen rees ook bij de commissieleden de vraag of wellicht de gestelde stedenbouwkundige kaders gezorgd hadden voor ‘worsteling’. Architect Henk Roordink, ontwerper van de plannen van Uwoon, zegt blij te zijn met de gedane aanpassingen. Hij had als opdracht ‘het heel maken van de straatwanden’. Roordink stelt uiteindelijk dat de stedebouwkundige van de gemeente supervisor is en doet het voorstel dat deze persoon beide plannen bekijkt en uitleg geeft aan de raad. Is Uwoon bereid nog serieus naar het plan van architect Ritzen te kijken? Van Balen: ,,Wat ons verrast, is dat de plannen zoals die nu gepresenteerd zijn, ingrijpend zijn veranderd. Dat geeft aan in welke fase we zitten. De vraag van de commissieleden is begrijpelijk en sympathiek. Maar er waren ook in al onze vorige plannen goede ideeën die we hebben moeten laten vallen. We staan achter ons eigen plan. Daarbij kan ons plan op draagvlak rekenen. Hier willen we graag mee doorgaan.” Wel wil Uwoon werken aan herstel van het vertrouwen.

Mediation

Wat uitgebreid aan bod kwam, was de ‘mislukte mediation’ waarvoor de bewoners van het Postlaantje en Uwoon waren uitgenodigd. ,,Het heeft vijf weken geduurd voordat de vraag is gesteld óf we mee wilden werken aan mediation en we hebben dat beantwoord met een volmondige ja!” zo vertelt Adriaan Versluis namens de omwonenden. ,,Daarna hebben we zes weken gewacht op een uitnodiging van de mediator. Inmiddels was het zomer en gingen mensen met vakantie. Toen bleek dat Uwoon een deadline ingesteld had op eind augustus. De mediator heeft de opdracht teruggegeven.” Tot mediation is het dan ook niet gekomen. ,,Dat was ook niet de opdracht van de raad,” zegt Leo van der Velden (SGP) na afloop. ,,Ze moesten er alleen samen uitkomen.” Vraag blijft waarom Uwoon deze deadline ingesteld heeft. ,,Drie maanden leek ons lang genoeg,” meldt Van Balen. Uiteindelijk zijn partijen zonder mediator bij elkaar geweest, maar ook toen vond men elkaar niet in het gesprek. ,,Ik merk in de verhalen dat er een muur staat waar partijen tegenop lopen,” stelt Bart van der Knaap (BBE). Dat wordt onderbouwd met voorbeelden. Met sommige partijen is de communicatie wel goed gegaan. Adriaan van Rijn, bewoner van de Dokter Holtropstraat vertelt dat zijn belang zit in privacy. ,,Dat is in het totaal meegenomen. In het ontwerp van architect Roordink krijg ik een achteruitgang en kan ik er op eigen kosten een garage bouwen. Dat is fijn.” Hij heeft overigens afgelopen week een enquête gehouden onder betrokkenen. De cijfers presenteerde hij tijdens de hoorzitting. Daaruit bleek dat de meerderheid van de geënquêteerden niet tegen de plannen van Uwoon is en dat de meeste mensen de alternatieve plannen van architect Ritzen niet kent. Het is nu aan de commissie om een besluit te nemen. Wie nog bezwaar wil maken tegen de voorgelegde plannen heeft tot donderdag de tijd.