College schaart zich achter advies RIVM

ERMELO - De commissie Samenleving en Maatschappij sprak gisteravond over de rubberkorrels op de plaatselijke kunstgrasvelden. Zijn ze veilig, of toch niet? Na diverse onderzoeken door het RIVM is gebleken dat er geen reden is tot zorgen omtrent de veiligheid van de granulaatkorrels.

Naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma Zembla, die op 5 oktober 2016 aandacht besteedde aan mogelijke gezondheidsrisico’s bij het spelen op kunstgrasvelden, besloot het bestuur van voetbalvereniging FC Horst haar kunstgrasveld in de ban te doen. De besturen van DVS’33 Ermelo en EFC’58 deden dit niet. De leverancier van het kunstgras in Ermelo, CSC Sport uit Zeewolde meldde bij monde van haar directeur Theo Ceelen in oktober aan Ermelo van NU dat zij volledig voor de veiligheid van haar rubbergranulaat instond. Er ging een discussie door het land of de SBR-Rubbergranulaatkorrels op de velden mogelijk kankerverwekkend zouden kunnen zijn. De overheid liet onderzoek doen door het RIVM met de conclusie dat er geen gevaar zou zijn. Dit werd niet echt vertrouwd waarop deze keer de VU een onafhankelijk onderzoek deed.

Onafhankelijk onderzoek

En weer bleken de zorgen dat het gevaarlijk zou zijn, niet bewezen. De meeste sportclubs begonnen, soms aarzelend, weer de kunstgrasvelden open te stellen voor wedstrijden. Ook FC Horst volgde dit besluit: ‘We hebben als bestuur van FC Horst besloten dat we het voetballen en trainen op ons kunstgras op dit moment niet gaan beperken of stoppen. De afgelopen dagen hebben we de berichtgeving over het kunstgras natuurlijk weer op de voet gevolgd en hebben we alle standpunten heroverwogen. Hoewel het VU-onderzoek mogelijk nieuwe inzichten in de schadelijkheid van het rubbergranulaat verschaft, is wat ons betreft het standpunt van het RIVM nog steeds leidend’. Om toch zeker te weten dat er geen risico’s zouden zijn heeft de gemeente door het onafhankelijke onderzoeksbureau SGS Intron ook zelf onderzoek laten doen naar de korrels.

Verwaarloosbaar risico

Naast een ingezonden brief namens een groep ouders van de drie Ermelose voetbalverenigingen, met een dringende oproep om het advies te herzien, waren er ook enkele commissieleden die zorgen hadden. ,,Het is ook lastig. We horen bezorgde ouders, maar zien ook dat wetenschappers over elkaar heen buitelen of de korrels nu wel of niet veilig zijn,'' sprak Bea van 't Hul (PE). ,,Er zijn wel alternatieven, maar ook die zijn ook niet 100% safe,'' stelde Sarat Hamstra (CDA) ,,Bij kurk treedt schimmelvorming op en bij kokos treden er allergische reacties op,’’ legde Sarat Hamstra (CDA) uit. Eigenlijk kwam het er op neer dat de veiligheid geen discussiepunt was, maar ging het er vooral om hoe ouders, sporters en andere betrokkenen goed geïnformeerd konden worden dat de korrels inderdaad geen gevaar zouden opleveren. Wethouder Klappe kon bij de aanwezige commissieleden hun zorgen wegnemen. ,,De onderzoeksresultaten gaven aan dat de risico’s verwaarloosbaar klein zijn. De resultaten van SGS wijzen hetzelfde aan en de sportclubs hebben de onderzoeksrapporten ondertussen ontvangen.’’ Ook de aanwezige Dick ten Brinke, directeur Publieke Gezondheid GGD Noord- en Oost-Gelderland legde nog eens duidelijk uit dat de gevolgde procedure toch echt een betrouwbaar resultaat heeft opgeleverd. Hij bood het college aan om informatie te verstrekken om een duidelijke boodschap te geven aan de betrokkenen. Klappe meldde vervolgens dat het college dan ook van plan is zich te laten leiden door de adviezen van RIVM en de GGD en daarom de kunstgrasvelden veilig te verklaren. Hij nam het voorstel van de GGD aan om mee te schrijven aan een brief om hierover de betrokkenen te informeren.