'Pretoriusplein moet zoekzone woningbouw blijven'

ERMELO - BurgerBelangen Ermelo (BBE) pleit voor starterswoningen op het Pretoriusplein. De partij reageert hiermee op het initiatief van Progressief Ermelo om van het Pretoriusplein een parkachtige omgeving te maken. Hoewel BBE ook voorstander is van wonen in een groene omgeving, wil zij toch dat het Pretoriusplein een zoekzone voor woningbouw wordt.

Bij Groevenbeek Noord en het Trefpunt is gebleken dat er grote vraag is naar koopwoningen tussen de 150.000 – 180.000, welke daardoor ook voor starters betaalbaar zijn. En woningen in deze prijsklasse kunnen eigenlijk alleen nog maar worden gerealiseerd op grond dat in eigendom van de gemeente is. De gemeente kan namelijk de prijs van de bouwgrond relatief laag aanbieden. Het is niet nieuw dat BurgerBelangen Ermelo zich inzet voor woningbouw voor starters. Bart van der Knaap: ,,BurgerBelangen is initiator van de Starterslening en is dé partij die altijd op zoek is naar mogelijkheden voor huisvesting van jongeren en jong volwassenen." Er is al eerder studie gedaan naar woningbouw op het Pretoriusplein. Toen is bekeken of verplaatsing van de RKPWA naar het terrein naast de Klokbeker en Calluna een optie zou zijn. ,,Dan zouden er namelijk zestig goedkope woningen kunnen worden gerealiseerd op het Pretoriusplein," aldus raadslid Van der Knaap.

'Te gemakkelijk'

,,Het initiatief van Progressief Ermelo om de buurt te betrekken, ondersteunen we natuurlijk van harte," legt Van der Knaap uit. ,,Echter wij vinden de vraag 'Wilt u extra parkeerplaatsen en een park voor uw huis, of wilt u daar extra woningen gebouwd zien worden?' iets te makkelijk." BurgerBelangen Ermelo herkent uit dit onderzoek wel het signaal dat de Ermeloër niet meer wil dat inbreidingslocaties helemaal worden volgebouwd. ,,Het legt wat dat betreft de vinger op de zere plek. Er moet bij inbreidingslocaties meer aandacht zijn voor openbare ruimte zoals groen, parkeren en speelgelegenheden. En dat gaat ten kosten van het aantal woningen en dus het verdienmodel van de ontwikkelaar." Van der Knaap geeft verder aan dat zijn partij het belangrijk vindt dat Ermelo haar jongeren tegen een betaalbare prijs huisvesting kan blijven bieden.