Structuurvisie met belangrijk drieluik

ERMELO - De gemeenteraad van Ermelo spreekt in de raadsvergadering van donderdag 15 juni over de structuurvisie Landgoed Veldwijk & De Hooge Riet. Een structuurvisie is een document waarin de visie op het ruimtelijk beleid voor een gebied beschreven wordt, in dit geval het terrein van GGz Centraal. In deze visie wordt aangegeven waar gebouwd mag worden, waar de natuur behouden blijft en waar de economische structuur versterkt moet worden.

Bij het maken van de structuurvisie hebben veel inwoners kunnen meedenken en praten over de toekomst van Landgoed Veldwijk. Het document dat voorligt is het resultaat van meer dan een jaar voorbereiding. De structuurvisie kent een belangrijk drieluik,namelijk beleven, benutten en beschermen. Binnen dit drieluik worden afwegingen gemaakt op maatschappelijke, economische en ecologische waarden. Het accent ligt op het behoud van het waardevolle en het benutten van de kansen op wonen en werken binnen zorg en maatschappelijke functies. Volgens de gemeenteraad ligt er een mooi resultaat dat wel op enkele onderdelen aanscherping nodig heeft.

Duidelijkheid

De raadsleden zien het toekomstdocument namelijk als een visie van de gemeenteraad voor de Ermelose samenleving. Er is gezamenlijk gewerkt aan de aanscherping van de door het college voorgestelde structuurvisie om zo tot het beste resultaat te komen voor de inwoners van Ermelo. Politieke kleur heeft in dit belangrijke dossier niet de boventoon gevoerd. Elke politieke partij heeft zijn wensen met betrekking tot de inrichting van het terrein ingebracht en deze zijn gebundeld tot één geheel. De gemeenteraadsleden vinden dat een sterker signaal dan op losse onderdelen apart wijzigingen voor te stellen. Het resultaat is dan ook één wijzigingsdocument dat richting geeft aan de toekomst van Veldwijk.

Duidelijkheid voor de betrokkenen
Het is belangrijk om duidelijkheid vooraf te creëren voor alle betrokkenen over de toekomstige mogelijkheden op het landgoed, stellen de raadsleden. Het doel is vooraf al de wijzigingen te laten verwerken in de structuurvisie Landgoed Veldwijk & De Hooge Riet en niet te wachten totdat er deelplannen gemaakt gaan worden. Het college krijgt tevens de opdracht om de door de raad aangegeven punten uit te dragen tijdens de gesprekken met GGz Centraal, de eigenaar van Landgoed Veldwijk.

Proces en vervolg
De structuurvisie wordt na het zomerreces pas formeel vastgesteld, nadat de contracten en voorwaarden ondertekend zijn door de gemeente en de grondeigenaar GGz Centraal. Met de opdracht die de gemeenteraad nu aan het college heeft gegeven is er tot aan de definitieve vaststelling van de structuurvisie nog tijd om de wijzigingen die de raad voorstelt, goed uit te werken en deze op te nemen in de structuurvisie.