Eensgezindheid in Ermelose raad

ERMELO - Niet de partijbelangen, maar de Ermelose belangen worden behartigd. Werken, zorgen, leren en wonen komen hier samen. Daarnaast hebben alle commissieleden samen gewerkt aan één motie waarin zij hun wensen hebben kenbaar gemaakt. Het landgoed heeft een parkachtige uitstraling en deze natuurwaarden moet behouden blijven.

In de komende jaren zal GGz Centraal, samen met marktpartijen en in afstemming met de gemeente Ermelo, de plannen verder uitwerken. Uitgangspunt is het kleinschalig en vraaggestuurd toevoegen van nieuwe woningen, met de nadruk op duurzaamheid en het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. ,,Een uniek stukje waar we zuinig op zijn,” zegt Leo van der Velden, raadslid van de SGP. ,,We zijn het overigens aardig eens.” En dat resulteert in een gezamenlijke motie van de voltallige raad. Daarin zijn verschillende punten opgenomen. Zo heeft men gesteld dat er geen kantoorgebouwen toegevoegd moeten worden langs het spoor. Ook is er een verkenning wenselijk naar de mogelijkheid voor de aanleg van een natuurbegraafplaats ten noorden van de Horsterweg, in het bosdeel waar de huidige gesloten begraafplaats zich bevindt. Raadslid Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) dient deze motie in. Ze wordt door haar collega’s bedankt voor haar rol als drijvende kracht bij deze structuurvisie.

Flexibiliteit

De eerste stap in het proces om te komen tot een nieuwe toekomst voor landgoed Veldwijk is het vaststellen van een nieuw ruimtelijk kader. Dit wordt gedaan in de vorm van een structuurvisie. Echter de anterieure overeenkomst is nog niet door de grondeigenaar getekend. ,,Het is een ingewikkelde opgave, want de handelingsvrijheid van GGz Centraal is minder groot dan ik vooraf dacht,” stelt wethouder Jan van den Bosch tijdens de raadsvergadering. Een grote eensgezindheid, echter Van den Bosch vraagt meer flexibiliteit. ,,Er worden wel heel veel beperkingen opgelegd en we vragen ons af of dit op deze manier nog wel rendabel te herontwikkelen is.”

Werkgelegenheid

De raad vindt dat er extra ingezet moet worden op wooneenheden voor jongeren in de categorie sociale huur. ,,Dat is ook echt nodig,” zegt Van den Bosch bevestigend. Ook worden er kaders gesteld aan de mogelijkheid bij de Chevallierlaan die haar huidige beeldkwaliteit onverkort dient te behouden en er daarom mag er niet gebouwd en geparkeerd worden onder de grote bomen langs deze laan. ,,Maar wat betekent dat concreet? Ook niet achter de bomen? De wethouder legt de moeilijkheid van deze motie uit. Zo zit hij ermee in zijn maag dat er volgens de motie geen kantoorgebouwen gerealiseerd mogen worden langs het spoor. ,,Maar we weten dat GGz Centraal overweegt haar personeel te huisvesten in de villa’s langs het spoor en het kan zijn dat er dan uitgebouwd moet worden. Is dat dan mogelijk?” vraagt Van den Bosch. ,,We willen immers graag de werkgelegenheid in de zorgsector voor zover mogelijk in Ermelo behouden.”

'Motie is aansporing'

,,De motie is vooral een aansporing,” zegt Ronald van Veen van de ChristenUnie. En hoewel de wethouder voorstelt de motie te laten liggen en de punten in de commissie te bespreken, besluit men raadsbreed toch de motie in te dienen en unaniem aan te nemen. De punten zullen worden meegenomen in de nieuwe structuurvisie die kaderstellend is en ruimte geeft waarbinnen ontwikkelingen kunnen plaatsvinden op het landgoed. De haalbaarheid van de ontwikkelingen is daarmee echter nog niet aangetoond. Dat kan pas als de (deel)plannen uitgewerkt zijn. Het groen op het landgoed is door het indienen van de motie beter geborgd. ,,Je kijkt wat er nu is en probeert het zo goed mogelijk in te passen,” zegt Knoppert. ,,De monumentale bomen kunnen dan (bijna) allemaal blijven (be)staan.”