'Plantsoenen zien er niet meer uit' 

ERMELO - Bijna alle politieke partijen in Ermelo willen dat het onderhoudsniveau van de openbare ruimte in Ermelo wordt opgekrikt. Dat bleek tijdens de raadsvergadering donderdagavond. Ook BurgerBelangen Ermelo maakt zich zorgen over de kwaliteit van grijs en groen. ,,Kapitaalvernietiging, noemen wij dit,” zegt raadslid Bart van der Knaap. ,,De trottoirs nemen in kwaliteit af, onkruid neemt toe en de plantsoenen zien er veelal niet meer uit. De burger ergert zich eraan. Het maakt wonen in de wijken minder toegankelijk. Met nieuwe ontwikkelingen en innovatie zal de kwaliteit op het oude niveau teruggebracht moeten worden. Wij zien daarvoor graag een nieuw voorstel.”

Vrijwel alle gemeenten in Nederland bezuinigden afgelopen jaren op het onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Ook in Ermelo ging men naar een ander onderhoudsniveau. Die beslissing werd genomen met het oog op de verslechterende begrotingspositie van de gemeente. Het resultaat van de bezuinigingen is steeds zichtbaarder. De grote bezuinigingsopdracht resulteerde erin dat het budget voor het onderhoud van de openbare ruimte met 20% werd verminderd. Maar ook met de gedachte dat wanneer er weer meer financiële ruimte zou zijn deze bezuiniging ook weer teruggedraaid zou kunnen worden. ,,Het is ons al jaren een doorn in het oog. Minder onderhoud komt vervolgens terug als een boomerang," aldus Leo van der Velden (SGP). ,,Dit is een van onze kerntaken!" Volgens partijen is de gunstige meicirculaire hetgeen wat financiële ruimte biedt en dat het tijd is om het onderhoudsniveau weer bij te stellen.

Onderhoudsniveau

,,Er moet goed gekeken worden welk groenonderhoud er waar nodig is en voor welk bedrag,” zegt Desirée Meijssen (VVD). Progressief Ermelo, SGP en Burger Belangen Ermelo vinden dat het belangrijk is om te zorgen voor een mooie, schone en veilige omgeving voor zowel de inwoners als de recreanten van Ermelo. De wens is dan ook dat met ingang van 2018 het onderhoudsniveau van de openbare ruimte terug te brengen naar het oude niveau van voor de bezuinigingen, te weten niveaus A en B. Ook het CDA en ChristenUnie vraagt het college om dit najaar met een voorstel te komen hoe het onderhoudsniveau van de openbare ruimte beter ingevuld kan worden, waardoor de kwaliteit van de openbare ruimte wordt verhoogd. In dit voorstel dient ook aandacht te worden besteed aan alternatieve vormen van onderhoud en de budgettaire gevolgen.