Facebookpagina om geluiden uit samenleving te horen

ERMELO - Zijn we op de goede weg als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van woningbouw in Ermelo? Dat is de vraag die raadslid Corry Mosterd (CDA) zich afvraagt tijdens het zomerreces van de gemeenteraad. ,,Wanneer we kijken naar alle ontwikkelingen en bouwplannen is de gemeente Ermelo hard op weg op het woningbouwprogramma van 2025 kunnen halen. Dat is een geweldig resultaat en dat is erg goed nieuws!" vertelt Mosterd. Dit is onder andere te danken aan de ontwikkeling van diverse bouwprojecten en complete woonwijken zoals woonwijk Driesprong, de Verbinding, Kerklaan en Postlaantje, De Leemkuul, maar ook de Telgterpoort en de verwachte woningbouw op het terrein van Veldwijk.

Het lijkt erop dat Ermelo kan voldoen aan de woningbouwprogrammering van 1100-1300 woningen te bouwen voor 2025. Er veel werk verzet door het college en betrokken ambtenaren. Mosterd is tevreden over de diversiteit van de bouw plannen voor de toekomst. Dat er bijvoorbeeld meerdere bouwplannen zijn waarbij appartementen in het centrum worden gerealiseerd, doet haar deugd, want daar is grote vraag naar. ,,Maar ik ben ook tevreden met de bouw in de buitengebieden Speuld en Telgt zodat deze gebieden vitaal blijven." Daarnaast is er sprake van veel grond gebonden woningen voor jonge gezinnen, sociale huurwoningen, appartementen, mantelzorgwoningen en zijn er bouwplannen voor appartementen met een zorgbestemming. De realisatie van het CPO project is een mooi voorbeeld van burgers die zelf het initiatief hebben genomen voor het realiseren van tien woningen aan de Kozakkenkamp.

Facebookpagina

Al deze ontwikkelingen op het gebied van wonen worden door het CDA Ermelo nauwlettend gevolgd. Daarom is er op Facebook een communitypagina door het CDA gestart; Wonen in Ermelo. ,,Als woordvoerder wonen is het van belang om alle geluiden uit de samenleving te volgen," zo stelt Corry Mosterd. ,,Dit is een manier om een toegankelijke verbinding te houden." Zijn er dan helemaal geen zorgen op de woningmarkt? ,,Jawel, er is nog steeds sprake van een lange wachtlijst bij Uwoon en er zijn te weinig betaalbare huurwoningen beschikbaar. Je moet als je als jongere op je zelf wilt wonen lang wachten," aldus het CDA raadslid. ,,Dat blijft een grote uitdaging voor de gemeente en Uwoon. Er zal altijd een groep burgers blijven waarbij het kopen van een woning te grote stap is maar het huren ook onbetaalbaar wordt."

Wonen op vakantiepark

Door de komst van het project Vitale vakantieparken leek een oplossing te liggen in het aanwijzen van een vakantiepark voor huisvesting voor jongeren, maar dit ligt veel ingewikkelder. ,,Vakantiehuisjes zijn vaak particulier eigendom en veel huisjes zijn verpond waardoor de parkeigenaar geen zeggenschap meer heeft over deze huisjes. Ook zijn er veel parken totaal ongeschikt." De gemeente zelf heeft weinig mogelijkheden, in een onderzoek in opdracht van raad is dit afgelopen periode duidelijk geworden. ,,Voor gemeente Ermelo zit de grootste uitdaging in het realiseren van voldoende betaalbare huurwoningen voor doelgroepen zoals jongeren, statushouders en inwoners van Ermelo met een specifieke begeleidingsvraag die wel zelfstandig willen en kunnen wonen. Woningbouwvereniging Uwoon heeft hierin een grote verantwoordelijkheid en in de uitwerking van de komende prestatieafspraken van 2018 moét dit aan de orde komen," zo besluit Mosterd. ,,CDA Ermelo wil zich inzetten om zorg te dragen dat dit ook echt gebeurt en dat de bouw van voldoende betaalbare huurwoningen ook opgenomen wordt in de prestatieafspraken met Uwoon zodat in er ons dorp plek is en blijft voor iedereen."