VVD Ermelo wil meer dan een stapel bakstenen

ERMELO - Anders, beter en sterker, dat zijn de drie kernwoorden waar de VVD Ermelo de verkiezingen in gaan. Deze zittingsperiode was voor de VVD een roerige tijd, maar nu presenteert de liberale partij een stabiel team met Herma van der Weide als boegbeeld.

,,Ik voelde mijn verantwoordelijkheid en wist dat er wel wat te doen was.,” vertelt ze met een dikke glimlach. In het dagelijks leven staat ze voor de klas op de Cantharel en daarnaast is ze vooral ook ‘trouwmevrouw’ (trouwambtenaar red.). Toch heeft ze ruime politieke ervaring en is ze verweven met de VVD. ,,Dit schooljaar is mijn klas nog het belangrijkste, daarna ga ik mijn tijd meer inzetten voor de Ermelose politiek.” Dat kan ze overigens niet alleen. ,,We hebben een mooi elftal geformeerd en gaan het als team samen doen.” Dat er sporttermen worden gebruikt in de VVD is niet vreemd als je weet dat sportcommentator Hans van Zetten voorzitter is.

Woningbouw

Een belangrijk onderwerp in het partijprogramma is de woningbouw. ‘Een huis is meer dan een stapel bakstenen. Het is je thuis. De plek waar je je veilig en prettig voelt. Het is belangrijk om te wonen in een huis dat bij je past.’ Met die woorden introduceert de VVD dit item. ,,Wij willen dat mensen op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden en dat er altijd en overal mogelijkheden zijn om je huis aan te passen of door te stromen,” aldus Van der Weide. Zij ziet vooral ook een groot gat voor de middengroep. ,,Achter de Arendlaan ligt nog gemeentegrond, daar zou nog betaalbare woningbouw plaats kunnen vinden.” De VVD wil dus dat de gemeente snel op zoek gaat naar gebieden waar veel woningen gebouwd of getransformeerd kunnen worden. De leerkracht heeft Hans de Haan, fractievoorzitter in de provincie Gelderland, naast zich. Hij weet hoe de lijntjes lopen en ziet kansen op grotere schaal. ,,Ik werk graag samen met partijgenoot Christianne van der Wal, wethouder in Harderwijk.” In eerste instantie zit De Haan niet te wachten om de provincie te verlaten, maar als ik voor Ermelo hier meer kan betekenen, dan ga ik voor dat belang. Mocht de VVD een coalitiepartij worden, dan zal Hans de Haan wethouder worden.

Schoolarts

De Haan ziet in Ermelo een voorbeeldgemeente voor jeugdzorg. Hij pleit voor een optimaal consultatiebureau en het herintroduceren van de schoolarts. ,,Je moet zo vroeg mogelijk problemen kunnen signaleren,” zo melden de twee VVD leden. ,,We moeten niet spelen met het belang van onze kinderen.” De partij wil geen wachtlijsten voor de jeugd GGZ en geen budgetgrens. Paralel hieraan gaat de partij voor beroepskrachten sport in het basisonderwijs. ,,Die zijn inmiddels helemaal verdwenen,” weet Van der Weide uit ervaring. ,,Kinderen hebben elke dag veel lichamelijke beweging nodig. Lang zitten is schadelijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen.” Scholen hebben dan ook de plicht de leerlingen goed te leren bewegen. De Haan is zeer tevreden over het programma van de VVD. ,,We zijn hierin heel transparant en kiezers kunnen duidelijk lezen waar we voor staan.”

Groeps App

In het partijprogramma beschrijft de VVD het belang van cultuur in Ermelo. Kunst, erfgoed en cultuur zijn volgens de partij van grote waarde. Een huis van bestuur en cultuur daarentegen is wat de VVD betreft grote onzin, net als de welstandscommissie en de hondenbelasting. Wel vindt de partij dat er meer BOA’s nodig zijn voor het bos-, heide en buitengebied. ‘Preventie betaalt zich altijd uit.’ Lijsttrekker Herma van er Weide heeft er enorm veel zin in en is klaar voor de verkiezingscampagne. Was er de afgelopen jaren nog sprake van enige verdeeldheid binnen de partij, nu staat er volgens de lijsttrekker een hechte club. ,,We hebben zelfs een groeps-App zodat we snel met elkaar kunnen communiceren,” vertelt Van der Weide. Ook zal de partij richting de verkiezingen meer gebruik maken van sociale media. Zo plaatsten verschillende kandidaten al vlogs op Facebook. ,,We willen ook graag jongeren bereiken en zullen daar dan ook zwaar op inzetten,” besluit De Haan. Het verkiezingsprogramma van de VVD Ermelo is hier te lezen.