Van der Velden stelt vragen over woningbouwplannen in weiland

ERMELO – Leo van der Velden, fractievoorzitter van de SGP, is het zat om telkens geconfronteerd te worden met ‘spontane’ initiatieven in het landschap. Reeds enige tijd gaan er geruchten dat er in een weiland in Speuld woningen gebouwd zullen gaan worden. ,,Hiervan was bij de raad, zover ik weet, niets bekend,” zegt Van der Velden.

Het raadslid deed navraag bij de wethouder en deze concludeerde dat er inderdaad nagedacht wordt over het plan om een schuur af te breken en hiervoor woningen elders in de dorpskern terug te bouwen. ,,Als SGP zijn we het zat dat we keer op keer met dergelijke initiatieven van het college in het landschap worden geconfronteerd. Het is alom bekend dat dit zeer gevoelig ligt bij bijna de voltallige raad. Het leek ons daarom goed hier vragen over te stellen en de bespreking hiervan naar voren te halen.”

Positief meedenken

Er wordt momenteel op het gemeentehuis positief meegedacht over het bouwen van woningen in het open landschap achter Garderenseweg 69 in Speuld. Hiervoor zou een grote schuur achter Garderenseweg 70 in Speuld worden afgebroken. Van der Velden wil graag op korte termijn weten waarom de herbouw niet plaatsvindt op de huidige locatie van de schuur. ,,Ook maken we ons zorgen omdat de omgeving op geen enkele wijze hierbij betrokken is,” zegt Van der Velden. ,,De vraag is of het college zich bewust is dat bouwen in het landschap door een ruime meerderheid van de raad steeds zeer kritisch is ontvangen en het in de lijn der verwachtingen ligt dat dat ook nu het geval is.” De SGP-fractie wil dit dossier graag bespreken in de eerstvolgende commissie Ruimte. ,,We verzoeken tot dat moment verdere werkzaamheden ten aanzien van dit dossier te staken.”