Structuurvisie landgoed vastgesteld

ERMELO - Landgoed Veldwijk, een complex dossier dat heel veel overleg heeft gevraagd om tot een beslissing te komen. Donderdagavond werd, na een debat van twee en een half uur, een reeks amendementen en een motie de structuurvisie uiteindelijk vastgesteld.

Het was een uitermate spannende avond voor GGz Centraal, maar ook voor de raadsleden die wilden komen tot een gedegen en goed onderbouwde structuurvisie. ,,We begrijpen goed dat de raad een plan van zo’n omvang heel zorgvuldig behandelt, maar voor ons begon de tijd nu te dringen,” vertelde Albert van Esterik, bestuursvoorzitter. ,,Het is hard nodig te investeren in veilige en eigentijdse gebouwen voor onze patiëntenzorg op Veldwijk. Doordat de structuurvisie nu is vastgesteld, staat het sein op groen en kunnen we van start met het realiseren van onze plannen.” Plannen waarbij het landgoed als zodanig behouden blijft, maar waar ook ruimte komt voor nieuwbouw. GGz Centraal kan hierdoor weer investeren in de zorg, de functie die op het honderddertig jaar oude landgoed behouden blijft. ,,Door die lange verbondenheid voelt het alsof het gebied van ons allemaal is,” zei Ronald van Veen, raadslid van de ChristenUnie. In zijn pleidooi sprak hij positief over de inloopavonden met de burgers, met ambtenaren en collega raadsleden, de co-creatie met GGZ Centraal om alle bedoelingen goed helder te krijgen. ,,Een spannend, lang, maar ook bijzonder waardevol proces. Wat dat betreft constateer ik dat Veldwijk in ons DNA verweven is. Wij kijken als ChristenUnie Ermelo terug op intensieve maanden van samenwerken, maar we kijken ook vooruit, naar de verdere uitwerkingen en ontwikkeling van het gebied, waarbij zorg ontvangen in een kwetsbare fase van je leven, wonen, werken, recreëren, natuur en groen samen opgaan.”

Themacommissie Veldwijk

Voor het CDA Ermelo is de vaststelling van de structuurvisie aanleiding om het college te complimenteren met de stevige woningbouwambities op Veldwijk. Erik van der Weide: ,,We willen het college houden aan de afspraken die we hebben gemaakt en over enkele jaren het gebied van een paar honderd woningen hebben voorzien! Door hier veel woningen te bouwen, kunnen we het te kort aan woningen op de Ermelose woningmarkt het hoofd bieden. Daarmee hebben we een belangrijke troef in handen voor starters op de woningmarkt. We vinden het van belang dat dit in harmonie plaats vindt met de oorspronkelijk doelgroep, die nog deels woont of verblijft op het landgoed. Daarnaast dient de politiek te waken voor het behoud van de uitstraling, maar ook de functie die het parkachtige landgoed Veldwijk heeft voor Ermelo.” Om beter geïnformeerd en betrokken te zijn, heeft de raad unaniem gekozen voor het opstarten van een Themacommissie Veldwijk. De doelstelling daarbij is om het college te adviseren over de mogelijke invullingen en keuzes die gemaakt moeten worden in de aanloop naar bestemmingsplannen. Raadsleden willen daar een grotere rol en betrokkenheid bij hebben. Zo willen ze een vinger aan de pols houden bij dit grootse project.

Zorgcampus

Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) ziet het landgoed ook als een belangrijke speler in de Care Valley. Wat hem betreft komen er dan ook onderwijsinstellingen en ondernemers om hier een zorgcampus te realiseren. ,,Een locatie waar leren, werken en wonen voor en met jongeren centraal staat. Wij willen hier iedereen in mee krijgen.” Hij sprak dan ook de hoop uit dat GGz Centraal hierin meegaat. ,,Hier ligt de mogelijkheid om voor een vitaal Ermelo te bouwen. Wij willen daarom extra nadruk leggen op woningbouw voor jongeren met een huur rond de €300,-. Jongeren die hier kunnen studeren en werken. Kijk als college hier niet alleen naar het verdienmodel van de ontwikkelaars,” zo luidde de boodschap van de lijsttrekker van BBE. Tenslotte sprak hij ook het amendement uit om natuurbegraven op dit landgoed, nabij de monumentale begraafplaats mogelijk te maken. ,,De natuurlijke waarden moeten daar behouden blijven. Hierdoor geeft het natuurlijk begraven de mogelijkheid tot eeuwigdurend grafrecht.”

Plannen Heijmans

Even werd het onrustig tijdens dit debat toen raadslid Désirée Meijsen (Ermelo Liberaal) wethouder Jan van den Bosch aan de tand voelde over schetsen van projectontwikkelaar Heijmans. De wethouder gaf aan dat er geen tekeningen liggen op zijn bureau. ,,We hadden ook liever gehad dat Heijmans zich nog niet gemeld had. Heijmans is ook teruggefloten door het college. We wilden namelijk niet met de projectontwikkelaar in gesprek voordat de structuurvisie is vastgesteld.” Wel sprak Van den Bosch de wens uit dat, nu de structuurvisie is vastgesteld, Heijmans zich spoedig zal melden met mooie plannen. ,,En wellicht kan de raad zelf de ontwikkelaar uitnodigen.” Gespannen waren de bestuurders van GGz Centraal gedurende het debat. Blij waren ze met de uitkomst. ,,We kunnen nu verder,” stelde een opgewekte Alie van den Berg, directeur zorg van GGz Centraal, na afloop. Ook Van Esterik reageerde opgelucht. We kunnen nu belangrijke vervolgstappen zetten. We trekken hierin graag samen op met het college, de ambtelijke organisatie en de ingestelde Themacommissie Veldwijk van de raad."