SGP scoort hoog in Speuld

ERMELO – De ChristenUnie Ermelo is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Ermelo. De partij pakte een zetel winst en groeit naar 4 zetels. Het CDA blijft met zes zetels de grootste. Dit is een voorlopige uitslag. Vrijdagmorgen  zal burgemeester Andrë Baars de definitieve uitslag bekend maken.

Hoewel de 'Partij van de Samenleving' (CDA) verlies moest incasseren, zijn ze wel aan zet bij de coalitievorming. Ronald van Veen (CU Ermelo) houdt natuurlijk nog een slag om de arm, maar heeft met deze uitslag zicht op een wethouderspositie. Progressief Ermelo bleef met vier zetels gelijk, net als BurgerBelangen Ermelo met drie. Nauwelijks verschuivingen, toch waren er verrassingen. Zo scoorde de SGP enorm hoog in buurtschap Speuld en deelde daar een forse tik uit aan het CDA. Lijsttrekker van de SGP Leo van der Velden begon de avond dan ook zeer positief en geruime tijd leek zijn partij ook af te stevenen op zetelwinst. Zover kwam het niet, maar men liet voor de derde maal op rij een groei zien en stevende met 1604 stemmen de VVD voorbij. ,,Als je het goed bekijkt hebben we de helft van het aantal stemmen van het CDA. Het CDA heeft zes zetels, maar wij hebben er geen drie," zegt Van der Velden, die niettemiin tevreden is met de uitslag.

Opkomst

Nieuwkomer Ermelo Liberaal behaalde 526 stemmen, ruim 100 te weinig voor een raadszetel. Desirée Meijsen verlaat daarmee de raad. Groep Hop redt het ook niet. De partij die vier jaar geleden bijna driehonderd stemmen kreeg, is nu de helft kwijtgeraakt en eindigde met 151 stemmen onderaan de lijst. De opkomst in Ermelo was hoog, hoger dan vier jaar geleden. ,,Ruim een procent erbij,” meldde Baars trots aan het eind van de avond. Hij is blij met de grote betrokkenheid. Met 64,04% ligt dit ook bijna 10% hoger dan de landelijke opkomst.

Wachtkamer

De voorlopige uitslag laat zien dat het CDA met 3261 stemmen de grootste is. Weliswaar lijdt de partij 356 stemmen verlies, maar de schade lijkt beperkt. Lijsttrekker Sarath Hamstra liep na afloop dan ook blijmoedig door de zaal. ,,We moeten nu aftasten hoe de vlag er bij iedereen bij hangt,” zei hij. Er lijkt op het eerste gezicht niet veel verschoven, maar mede door de uitspraak van PE lijsttrekker Anneke Knoppert afgelopen maandag, zit de progressieve partij nu in de wachtkamer. Een aantal partijen zijn qua grootte dichter bij elkaar gekomen en dat maakt meerdere opties voor een coalitiesamenstelling mogelijk.