'Hoe houdbaar is deze coalitie?'

ERMELO - ,,Het voelt een beetje alsof je een olympische medaille hebt gehaald en dat deze weer heel snel is afgenomen,” zo omschrijft Ronald van Veen zijn gevoel na de coalitievorming die gisteren naar buiten is gebracht. Het bericht van de vier politieke partijen die elkaar gevonden hebben, zorgde voor een stortvloed van reacties via sociale media. In het Postlaantje ging zelfs de vlag uit. Zowel CDA Ermelo, als grootste partij en de ChristenUnie Ermelo als winnaar van de verkiezingen, likken hun wonden.

Een aantal mensen reageerden afkeurend: ‘kiezersbedrog’, ‘achterkamertjespolitiek’ en ‘vies spelletje’. Anderen waren positief, van ‘Komende jaren erg interessant’, tot ‘hopelijk gaat er nu een andere wind door Ermelo waaien’ en zelfs ‘diep respect’. ChristenUnie Ermelo kwam vanmorgen met een persverklaring: ‘Doorgaans neemt de grootste partij het initiatief om coalitiebesprekingen te openen om te kijken hoe er een meerderheid van de gemeenteraad vertegenwoordigd kan worden in het college van B&W. Uit respect voor de kiezer had deze route gevolgd moeten worden. De genoemde partijen hebben ervoor gekozen om niet het gesprek met CDA af te wachten en zijn ook niet met ChristenUnie in gesprek geweest.

Blok

Daags na de verkiezingen zijn de partijen al bij elkaar gekomen om een blok te vormen tegen het CDA en de ChristenUnie Ermelo, wat uitmondde in een persconferentie vrijdagmiddag. Lijsttrekker Folkje Spoelstra en raadslid Ronald van Veen reageerden gistermiddag al op de aangekondigde persconferentie. Spoelstra: ,,Het verrast me helemaal niet. Ik had er ergens wel een gevoel van, maar niet dat het me direct gevraagd is. Ik denk dat ook omdat ik behoorlijk uitgesproken ben geweest. Daarom zijn we misschien niet gevraagd.’’ Van Veen vult aan: ,,De grootste partij neemt de leiding, dat is doorgaans de route, zo werkt het. Ik denk dat ze allang bezig waren met een andere route. Waar ik zelf mee worstel is dat de club van 4, zo zal ik ze maar noemen, het college machtspolitiek verwijten. Maar de ultieme machtspolitiek is een coup plegen. Dus wat ze het CDA verwijten, doen ze zelf.

Samenwerken

Wij kijken als ChristenUnie Ermelo echt naar hoe we kunnen samen werken, maar een coup is nooit samenwerking. We moeten dan ook steeds de dialoog zoeken met burgers. Uitsluiten is nooit de dialoog zoeken. Ik denk dat wij als ChristenUnie Ermelo echt voor samenwerking staan, we weten trouwens ook niet anders dan dat zdat zo moet omdat we altijd de kleinste partij zijn geweest.’’ De ChristenUnie is overigens wel de winnaar van deze gemeenteraadsverkiezingen en niet meer de kleinste partij. Folkje Spoelstra: ,,In onze campagne hebben we altijd aangegeven dat we een ander geluid moeten laten horen. Er móet ook iets veranderen, maar dan kun je niet zo maar ‘pats-boem’ doen en dan hopen dat er wat verandert. We hebben dinsdag nog een mooie bidstond gehad met de drie christelijke partijen, en dan nu dit. Ik heb het er nog met Leo over gehad: ,,je moet als christelijke partij achter je punten blijven staan.’’ Van Veen is boos over de actie. ,,We zijn gewoon buiten spel gezet. Dat is waar ik me zorgen over maak. Alle partijen hebben de mond vol over het gesprek met de burger, maar als het een moeilijk gesprek is, wordt dan de burgen ook nog gevraagd? Wij worden nu al bij geen enkel gesprek betrokken.’’

Transparant

De vier partijen geven allen aan dat ook de ChristenUnie Ermelo is geïnformeerd over deze coalitie. Spoelstra: ,,Ik ben niet geïnformeerd. Ik ontving donderdagmorgen van Ronald een appje dat er door de vier partijen een ontbijt was georganiseerd en werd vervolgens direct gebeld door een journalist van De Stentor. Ik denk dat als je transparant wilt zijn, want dat wil je naar de burger zijn, wees dan ook transparant naar ons toe. Had dan de melding gedaan dat er een gesprek met andere partijen gepland stond en dat wij niet uitgenodigd zijn.’’ Wel heeft Anneke Knoppert van Progressief Ermelo donderdagmiddag Folkje Spoelstra gebeld met de mededeling dat ‘we iets samen gaan doen’. Dat is volgens Spoelstra wel wat anders dan vooraf informeren.

Houdbaarheid

,,Wat Progressief Ermelo doet is niet goed," zegt Van Veen. ,,Dit verstoort in elk geval enorm de relatie met onze partij. En dit viertal zal er echt wel uitkomen, maar hoe lang en houdbaar dit is?" Van Veen stelt dat het vooral een afspraak op proces is en niet op inhoud. Het CDA Ermelo heeft aangekondigd maandag met een verklaring te komen.