'Het is meer dan 50% plus 1'

ERMELO - Geen verkennende gesprekken, geen informateur. De formatie van de nieuwe Ermelose coalitie verloopt alles behalve traditioneel en dat vindt de grootste partij, het CDA op zijn zachtst gezegd teleurstellend.

Op de verkiezingsavond, nadat de uitslag bekend was, is Sarath Hamstra, lijsttrekker van het CDA Ermelo, langs alle partijen gegaan om te vragen hoe men de uitslag had ervaren en hij gaf aan ze donderdag te bellen. ,,Daarna kregen we echter telefoontjes van zowel Leo van der Velde (SGP) als Anneke Knoppert (PE) dat er diezelfde ochtend een overleg had plaatsgevonden met vier partijen, namelijk: PE, BBE, SGP en VVD," vertelt Hamstra. ,,Er is bewust gekozen om de grootste partij en de winnaar van de verkiezingen niet uit te nodigen."

Gehoord

Het CDA Ermelo maakt al sinds mensenheugenis deel uit van de Ermelose coalitie. ,,Het is gebruikelijk om na de verkiezingen met elkaar in gesprek te gaan, om zo te komen tot een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Op die manier voelt de kiezer zich gehoord en komt er een bestuur in Ermelo dat op draagvlak kan rekenen, waarbij draagvlak niet alleen het technische verhaal is van 50% plus 1," zo stelt Hamstra. In een persverklaring spreekt het CDA Ermelo haar bedenkingen over de motieven van de formerende partijen uit. ,,We vinden deze houding van de formerende partijen geen recht doet aan de (lokale) democratie en geen recht doen aan de kiezer. Deze partijen willen de formatie totaal anders gaan doen. Een concreet antwoord op de vraag ‘waarom’ is voor deze vier partijen duidelijk: CDA Ermelo en ChristenUnie moeten buiten de deur worden gehouden. Dat baart ons zorgen, omdat dit de schijn met zich meedraagt dat partijpolitiek boven de samenleving wordt geplaatst."

Fatsoen

De vier partijen verschillen niet alleen qua programma, maar ook qua grondslag. Volgens het CDA kiest men daarom voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen. ,,De 'hete hangijzers' worden dan opgenomen in een raadsprogramma. Dit ontslaat de partijen om echte keuzes te maken, bijvoorbeeld over windmolens in Ermelo (hier verschillende de partijen overduidelijk in), maar ook over de koopzondag en de openstelling van de Prins Hendriklaan. Een coalitie, die ten koste van de inhoud, de twee winnaars van de verkiezingen wil buitensluiten en ze alleen aan tafel vraagt om de grootste knopen door te hakken, blinkt niet uit in daadkracht en visie. In Ermelo gaan we met fatsoen en respect met elkaar om en daar getuigt deze aanpak niet van."