Gezond bewegen en zwemles voeren boventoon

ERMELO – Wethouder Leo van der Velden heeft een concreet en duidelijk plan voor het duurzame, nieuwe sportcomplex. ,,Het is het meest besproken onderwerp van de afgelopen tijd,” zegt hij, blij dat hij nu concreet naar buiten kan treden. Vier multifunctionele ruimtes voor binnensport, waarvan één specifiek voor Sparta, een wedstrijdbad en een doelgroepenbassin. Bovendien wordt het gehele complex klimaatneutraal gebouwd.

Met de plannen zoals ze nu voorliggen wordt het oorspronkelijke besluit van de gemeenteraad van 5 juli vorig jaar slechts op details gewijzigd. Men kiest voor een zwemvoorziening gericht op doelgroep zwemmen en de mogelijkheid tot recreatie. ,,Verkeerde interpretaties zijn een eigen leven gaan leiden en daardoor is een boel commotie ontstaan,” aldus Van der Velden. ,,Maar van de bestaande twintig zwemactiviteiten (zwemlessen, schoolzwemmen, verenigingen, sportieve en gezonde doelgroepactiviteiten), gaan er maar liefst 19 op vooruit qua functionaliteit en gebruik. We hebben ervoor gekozen om het recreatiegebied, wat bestaat uit een peuterbad, een bubbelbad en een sauna, van 100 m2 te halveren. Maar zowel het doelgroepenbad als het wedstrijdbad wordt groter dan de huidige baden.

Inspannen en ontspannen

Mensen die komen om baantjes te trekken kunnen in het nieuwe zwembad prima uit de voeten. Mensen kunnen na een sportieve inspanning nog even ontspannen in het recreatieve deel,” stelt de wethouder. ,,Alleen komt er geen glijbaan of wildwaterkreek, maar dat was overigens ook niet voorzien in het plan waartoe de raad vorig jaar juni heeft besloten.” Van der Velden mocht als kersverse wethouder onlangs een stapel handtekeningen van mensen in ontvangst nemen. ,,Zij waren van mening dat ze in het nieuw te bouwen zwembad niet meer uit de voeten konden. Ik heb ze gevraagd wat ze nodig hadden. Fietsen in het water, dat kan. Een beweegbare vloer, dat is in het plan meegenomen. En de temperatuur van het water was erg belangrijk. Ook dat is in het nieuwe complex optimaal. Geen probleem, dus.”

Gemeentebegroting

Het recreatieve deel voert in de nieuwe situatie niet meer de boventoon en er komen geen speelvoorzieningen. Toch is Van der Velden er van overtuigd dat het nieuwe bad 9000 bezoekers meer naar het zwembad zal trekken. Daarnaast is de aanpassing van de plannen beter voor de gemeentebegroting. ,,We besparen zo 2 miljoen euro. Dat kunnen we goed verantwoorden.” Vorig jaar zomer werden weliswaar extra kosten ingeschat voor indexering en marktwerking, maar hiervoor was geen financiële dekking. Door nu minder te investeren is voor de extra kosten wel financiële dekking gevonden. Dat de gemeente Ermelo minder prioriteit geeft aan de recreatieve bezoeker is gelet op de vele zwembaden in de regio een begrijpelijke keuze. Volgens Van der Velden komt er een prachtig en aantrekkelijk sportcomplex voor Ermelo zonder dat er extra miljoenen worden uitgegeven. De plannen van het college zullen nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad, die naar verwachting direct na de zomervakantie hierover een besluit zal nemen.