'We zitten niet meer op de apenrots'

ERMELO - Zo’n honderd dagen na de verkiezingen vertellen de collegeleden wat er is veranderd in hun dagelijkse ritme, maar ook in het gemeentehuis na de verkiezingen van 21 maart. Voor de gemeenteraadsverkiezingen maakten we uitgebreid kennis in de stoel bij Nero Barbershop, vandaag vertelt Laurens Klappe voor Ermelo van NU hoe hij zijn nieuwe portefeuille in het nieuwe college ervaart.

Al voor de verkiezingen gaf Klappe aan te gaan voor een andere portefeuille. Hij had inmiddels acht jaar het Sociale Domein gedaan, de transitie in goede banen geleid. ,,Dan kan het zijn dat instellingen en organisatie op je uitgekeken raken. Dat moment moet je voor zijn,” aldus de enige wethouder die na de verkiezingen zijn baan behield. Hij noemt overigens een mix van argumenten om te kiezen voor een andere portefeuille. ,,Dat zijn privé-overweging, maar ook partijbelang. Je zit namens een politieke partij en daar zit ook een visie welke kant men op wil met het dorp.” Klappe hoopt dan ook dat Ruimtelijke Ordening met progressievere invloed kan worden gerealiseerd. ,,Er is de afgelopen jaren veel discussie geweest over groen en grijs. Maar het accent lag vaak op grijs. Groen mag wat ons betreft meer aandacht hebben. Dat is accentverschil wat ik nadrukkelijk meeneem. Daarnaast willen we echt meer woningen voor jongeren en starters realiseren.”

Integraal

Klappe realiseert zich dat hij niet alles in de hand heeft, maar hij is wel van plan de kar een andere kant op te trekken. De ervaring van de afgelopen jaren helpt hem ook in zijn nieuwe portefeuille. ,,Ik krijg nu opnieuw met Veldwijk (GGz Centraal) te maken, maar waar het voorheen aan de zorgkant zat, wordt het nu de herinrichting van het landgoed en krijg ik te maken met Hans Hoepel, de vastgoeddirecteur. Zorg en wonen liggen wat dat betreft heel dicht bij elkaar.” Zijn slogan is dan ook: ‘wil je goede zorg, dan moet je prettig wonen’. Klappe is van mening dat er meer hofjes moeten komen in Ermelo. ,,Maar uiteindelijk bouwen wij niet, dat is aan de projectontwikkelaars.” Wel wil de wethouder meer overview houden en mensen met elkaar in contact brengen als plannen op elkaar aansluiten. ,,De intentie is om integraal te werken. Zo merk je dat Veldwijk, de Markt en de Dialoog tegen elkaar aanliggen, maar dat men geen kennis heeft van wat de ander wil realiseren. Men werkt vanuit de kern naar de randen. Wij moeten ze dan bij elkaar brengen. Je moet er in ieder geval een clash proberen te voorkomen en nadenken hoe projecten aan kunnen sluiten.”

Collegiaal bestuur

Bij de nieuwbouw van de Goede Herderschool was Klappe vanuit de onderwijshoek betrokken. Nu is dat vanuit Ruimtelijke Ordening. ,,Dan trek je samen op met de wethouder onderwijs. Een ander regeert nu over de portefeuille die ik in het vorige college had, dan moet je soms op je handen gaan zitten.” Anderzijds spreekt hij zijn collega die nu WMO en Jeugdzorg doet en kan hij als dat nodig is informatie geven. ,,En er zijn natuurlijk medewerkers die van de hoed en de rand weten.” Natuurlijk was Laurens Klappe in de vorige colleges medeverantwoordelijk vanuit collegiaal bestuur. ,,Maar ik hoor nu ook zaken die ik als wethouder nooit gehoord had. Daar ontkom je niet aan. Tegelijkertijd heb ik het voordeel dat ik er fris aan begin. Je hebt nu de ruimte om iets onbevangen erin te gaan en te luisteren. Zonder kwalificatie.”

Apenrots

Er is een nieuw college gekomen en dat is voor alle partijen even wennen. ,,Toen ik voor het eerst wethouder werd, was er een zittend college, daarna zijn we doorgegaan en bleven de verhoudingen zoals ze waren. Nu zijn er drie nieuwe partijen. De SGP had nog nooit in het college gezeten. Alleen al die zoektocht om tot een coalitie te komen is gewoon heel anders. We zijn daardoor op gelijkwaardige basis met elkaar aan het zoeken.” En dan moeten ze vanwege de renovatie van het gemeentehuis ook een kamer delen. ,,Dat is enerzijds praktisch. Het schept korte lijntjes en je weet waar iemand mee bezig is.” Als enige blijvende wethouder constateert hij een geheel andere dynamiek. Ook is Klappe nu eerste loco-burgemeester, dat vraagt een iets grotere verantwoordelijkheid. ,,Je gaat er iets meer over nadenken,” zegt hij. ,,Wat ik prettig vind, is dat we niet meer op de apenrots zitten.” Klappe doelt op de vroegere kantoorruimte achter een glazen pui bovenin het gemeentehuis. ,,”Je komt alle medewerkers nu tegen bij het koffieapparaat en je draagt de overlast van de renovatie samen.”

Vrachtwagenchauffeur

Wat Klappe wel in zijn portefeuille heeft gehouden is sport. ,,Dat is ook logisch want ik ben de sportiefste wethouder,” meldt hij lachend. Overigens hield hij in maart wel degelijk rekening met het feit dat hij ook zijn baan kon verliezen. ,,Vanuit de geschiedenis van het CDA Ermelo lag het niet voor de hand dat men in de oppositie kwam. Mijn collega had er dan ook minder rekening mee gehouden. Voor haar was de verrassing groter dan dat die voor mij geweest zou zijn. Het was niet vanzelfsprekend om door te gaan. Het wethouderschap is geen automatisme.” Toch was Laurens Klappe niet heel serieus bezig met een optie twee, een andere baan. ,,Nee, in verkiezingstijd ben je druk met de campagne. Ik vind het lastig om op twee paarden te wedden. Maar het speelde wel door mijn hoofd. Daarom heb ik ook mijn groot rijbewijs laten verlengen. Ik dacht dan kan ik altijd nog vrachtwagenchauffeur worden.’’