Jongeren grote afwezigen tijdens debat over jongeren

 ERMELO - Het Politiek Café vond gisteravond voor het eerst plaats op een nieuwe locatie: café De Molenaer, waarmee het meer recht deed aan de naam. Het onderwerp op deze avond was gericht op jongeren en was door de organisatie gekozen in samenwerking met de Ermelose JongerenRaad. 

Een goed initiatief want het wordt tijd dat er mét jongeren wordt gesproken over politieke onderwerpen in plaats van over jongeren. Er waren zo’n veertig bezoekers, waaronder het merendeel raadsleden en jongerenwerkers van Plaza. Opvallende afwezigen waren echter de jongeren zelf waardoor de discussie vooral gevoerd werd met de voorzitter van de JongerenRaad, Daniël Hofman. Hoewel hij ongetwijfeld namens veel Ermelose jongeren sprak, was dit toch wel een gemiste kans. De eerste stelling ging over hangplekken voor jongeren: Er moeten minimaal vier overdekte hangplekken komen in Ermelo. Was dit wel een onderwerp waarvoor de politiek moest worden gebruikt? ,,Politiek en jongeren is een giftige combinatie,’’ reageerde Bart van der Knaap (BBE). De ChristenUnie zag meer iets in een pilot wat gewoon in samenwerking met de jongeren moet worden opgepakt. Zij moeten maar hun wensen kenbaar maken. ,,Niet praten, maar begin gewoon eerst eens,’’ sprak Dick Tillema. Raadsleden adviseren de JongerenRaad met een plan te komen. ,,Haal de jongerenwerkers erbij en overleg vooral ook met de politie en handhaving.”

Generatie op generatie

De tweede stelling ging over de woonproblematiek. ‘Bouw een flat in het buitengebied met een huur van vierhonderd euro.’ Evelien Kars (PE) gaf aan dat er niet alleen woningen voor jongeren moeten worden toegevoegd aan de woningen, maar ze moeten ook voor jongeren behouden worden. Dat is minstens zo belangrijk. Erik van der Weide (CDA) vond een flat maar niets. Immers, ,,doet een flat recht aan het dorpse en groene karakter van Ermelo? Zoek eerst eens in bestaande projecten naar mogelijkheden.’’ ,,Woningproblematiek voor jongeren is al generaties lang een probleem in Ermelo. Dus niet eens niet kijken naar mogelijkheden, maar kom nu eens met radicale oplossingen.’’ Het jongste raadslid van Alphen aan de Rijn, Evon Zevenbergen (24) was ingevlogen om zijn mening hierover te geven. ,,Pin je niet vast op de huur,’’ vertelde hij de aanwezigen. ,,Huurtoeslag voor een huur van vierhonderd euro kun je maar aanvragen tot je 23e jaar. Daarna kan er ook huurtoeslag aangevraagd worden bij een huur van zes- zevenhonderd euro. Hou daar dus rekening mee.’’

Flauwekul

De laatste stelling ging over Prestatiedruk onder jongeren waarbij aangegeven werd dat de maatschappij zich zorgen moet maken over de toenemende stress bij jongeren. Wethouder Hans de Haan ging met gestrekt been op de stelling in: ,,Wat een flauwekul. Stress is van alle tijden. Als je als jongere de hele dag op je mobiel zit te kijken wat een ander over je zegt, raak je niet alleen gestresst maar wordt je ook gestoord.’’ Hofman reageerde door te zeggen dat het vroeger, tijdens de babyboom, toch wel een stuk eenvoudiger was. Er waren volgens hem toen banen en mogelijkheden genoeg. De Haan: ,,Was het vroeger slechter? Neen. Was het beter? Ook niet. Elke tijd heeft zo z’n eigen problemen.’’ Jongerenwerker Chiel Lozeman ziet ook een toename van de problematiek bij jongeren. ,,Ik stuur jongeren tegenwoordig regelmatig door naar een psycholoog omdat doorsturen naar een sportclub, wat we voorheen deden, niet meer volstaat.’’ Opvallend in deze discussie was dat blijkbaar niemand dinsdag de krant goed had gelezen. Er stond in de landelijke en regionale dagbladen namelijk een artikel over de onlangs gepresenteerde resultaten van een studie in 35 Europese landen waarin werd aangetoond dat de Nederlandse werknemers het minste last hebben van Burn-outklachten. Ook een onderzoek van onderzoekers van de Tilburg University toont aan dat het niet klopt dat psychische klachten bij jongeren toenemen. ‘De psychische gezondheid van studenten is opmerkelijk stabiel’, stelden de onderzoekers in april 2018. ‘Het beeld wat onder andere in de media wordt geschetst dat problemen toenemen, klopt niet’.