Bijleveld moet vertrouwen militairen terugwinnen 

ERMELO - Minister van Defensie, Ank Bijleveld, bracht maandagmiddag een werkbezoek aan de legerplaats in Ermelo. De minister werd vergezeld door onder anderen CDA lijsttrekker voor de Provinciale verkiezingen Gerhard Bos en het Ermelose Statenlid Daisy Vliegenthart.

Het was een informele bijeenkomst waarbij leidinggevenden van zowel de KMS als het 400 Geneeskundig Bataljon hun zorgen richting de minister uitspraken. Bijleveld is weliswaar de eerste Defensieminister in decennia die substantieel meer budget heeft uitgetrokken, er zijn teveel vacatures (40%) in de organisatie om snelle slagen te kunnen maken. Voordat er lucht komt in het leger moet er eerst heel veel achterstallig onderhoud worden gedaan. Ook moet Bijleveld het vertrouwen van de militairen terugwinnen. In de tachtig jaar oude Jan van Schaffelaarkazerne lieten de organisaties met Ermelo als thuisbasis het eerlijke verhaal horen.

Saneren

Vooral ondersteunend personeel is binnen het 400 Geneeskundig Bataljon weggesaneerd. ,,Daar kunnen we nu wel weer in investeren,” aldus Bijleveld. ,,De weg omhoog is ingezet, maar we moeten op de lange termijn denken. Stap voor stap brengen we voorraden op orde.” De minister had veel begrip voor de geuitte zorgen. ,,Het belangrijkste zijn de mensen; het hart van het bedrijf.” Meermalen werd maandag benadrukt hoe de mensen bij Defensie werken met gevaar voor eigen leven. ,,Maar vooral met passie voor het bedrijf,” zo schetste de minister. ,,Je ziet overal gedrevenheid.” Ze benadrukte dat het niet vanzelfsprekend is dat we in vrede en veiligheid leven. ,,Dat we mogen stemmen.” De Defensieminister heeft regelmatig landen bezocht waar dit niet aan de orde is. ,,Maar er is veel teveel bezuinigd. Er is een kentering ingezet, maar te laat.”

Lokale samenleving

Ondanks de uitgesproken zorgen heerste er een positieve stemming. Duidelijk werd dat zowel de KMS als het 400 Geneeskundig Bataljon zichtbaar wil zijn in de Ermelose samenleving. Ook maakte een aantal Ermelose raadsleden kennis met de lokale defensie-historie. De delegatie bracht daarom tot slot ook een bezoek aan het museum van de Koninklijke Militaire School (KMS).