Volledig coronaproof hardlopen

ERMELO – Het bestuur van de Halve Marathon Ermelo is er uit. Het heeft wel wat hoofdbrekens gekost, maar er is besloten de HME in juni wél door te laten gaan. Tenminste, een loop met dezelfde afstanden, maar op individuele basis. Dus geen massale start en finish.

De bedoeling is dat het een hardloopweek wordt. Van zaterdag 29 mei tot en met zaterdag 5 juni kan men deelnemen aan de Halve Marathon Ermelo. Voorzitter Abel van Willigen is blij met het resultaat. ,,Ja, we moesten als bestuur wel eerst op één lijn komen, maar toen ging het ook wel snel en was iedereen gelijk enthousiast. Ook onze sponsoren hebben we hierover ondertussen geïnformeerd en ook zij reageren positief.’’ Aangezien het nog onduidelijk is hoe de maatregelen ten aanzien corona er uit gaan zien, is ervoor gekozen om een loop te organiseren waarbij de deelnemers digitaal worden gevolgd. Van Willigen: ,,Met andere woorden, de deelnemers schrijven zich in voor de afstand die men wil lopen. En dan mag je zelf je parcours kiezen waar je wilt lopen. Op de Ermelose Heide, in het bos bij Drie, op Ameland of bij wijze van spreken aan de andere kant van de wereld, dat is volledig eigen keuze. De gelopen tijd wordt geregistreerd via Racetimer en die wordt op de site gepubliceerd.’’ ‘Baanbrekend en grensverleggend’, noemt het bestuur deze keuze. Men heeft ook de afstandsponsoren hier enthousiast voor weten te maken, dus het blijft de Nero Halve Marathon, OAK Advocaten tien kilometer, Onderweegs&DeGroot vijf kilometer, de Mulderij Bedrijfsjuristen scholierenloop en de van Panhuis Groevenbeekloop.

Ondersteunen

,,Natuurlijk ondersteunen wij de online versie van de HME,’’ vertelt Angelique Verweij enthousiast. ,,En we willen niet alleen sponsoren, maar we gaan ook weer kijken of we wellicht ook weer zelf een sportieve bijdrage kunnen leveren. Dus de hardloopschoenen worden afgestoft en de training moeten we weer oppakken.’’ Het aan ondernemers vragen of ze willen sponsoren, is wel lastig in deze tijd. Van Willigen: ,,We weten heel goed dat niet alle ondernemers het goed hebben in deze tijd. En om die dan om geld te vragen, zagen we toch niet zitten. Daarom hebben we besloten om aan de sponsoren die in het afgelopen moeilijke jaar, wel hun inkomsten hebben gehad geld te vragen. Maar omdat we veel minder uitgaven hebben, we hoeven bijvoorbeeld geen parcours uit te zetten etc., gaan we ondernemers die het moeilijk hebben, financieel ondersteunen. We gaan bijvoorbeeld waardebonnen kopen bij onder andere kappers en modezaken en die middels een verloting weggeven.’’ Hiermee is de hardloopweek niet alleen een sportief gebeuren in kader van gezondheid, maar ook sportief in het kader van ‘omzien naar elkaar’. Nero de Boer, van Nero Barbershop is blij dat er weer gelopen kan gaan worden, maar is ook blij met het mooie gebaar richting de ondernemers. ,,Samen komen we verder en er sterker uit. Leven is geven en nemen, alleen zo kunnen we Ermelo mooi maken.''

Medaille

Ondertussen is er op de facebook- en Instagrampagina van de HME al aangegeven dat de loop wel doorgaat. Daarop wordt enorm veel positieve reacties gegeven. Het blijkt dat mensen toe zijn aan activiteiten, al is het op individuele basis. Maar men kan zich dan toch meten met andere lopers. ,,Het aantal deelnemers is voor ons niet meer van belang, want iedereen loopt toch voor zichzelf en in eigen tijd. Dus er is geen maximale deelnemersaantal,’’ aldus de voorzitter. Over de prijsuitreiking wordt nog nagedacht. ,,Uiteraard zal dit afhangen van hoe de maatregelen tegen die tijd nog zijn,’’ vertelt Van Willigen. ,,Maar wellicht is het dan wel mogelijk om een medaille af te komen halen en anders krijgen de deelnemers die gewoon thuis gestuurd. De verwachting is dat er begin of medio maart kan worden ingeschreven. Maar, houdt daarvoor de website, facebook- en instragrampagina van de HME in de gaten.