Ermelose wielerkoers zonder publiek

ERMELO – Er kon weer worden gekoerst! Vanavond werd de Wielerronde Horst&Telgt Ermelo gehouden, zij het in aangepaste vorm en zonder publiek. Toch was de organisatie blij deze koers te kunnen organiseren. Wat onder andere in Epe, Nunspeet en Elspeet niet lukte, lukte vanavond in Ermelo wel.

,,Het is ons gelukt voldoende sponsoren te werven om het spektakel toch door te laten gaan,’’ vertelt Bert Vliek, een van de organisatoren van VWV De IJsselstreek. ,,Voordeel van zo’n kleine koers is dat we natuurlijk ook minder kosten hebben, dus er is minder geld nodig. En onze trouwe sponsoren stonden uiteraard weer voor ons klaar.’’ Er stonden vanavond 120 renners aan de start op de Zeeweg; Elite, Belofte en Amateur die 80 kilometer reden in 53 ronden. Aan de start stond ook Robin Lowik, Nederlands Kampioen bij de Amateurs. Helaas was er maar één Ermelose renner in de koers, maar dat was dan wel Marien Bogerd, de Nederlands Kampioen Tijdrijden bij de Elite, die vorige maand nog de Zuiderzeeronde won. De renners werden weer voorafgegaan door de vaste motards Roel Jansen en Jan Kleine Deters. In de bochten stonden de vrijwilligers van Wielerclub De Deurdouwers uit Ermelo. Er waren vijftien prijzen en vier premiesprints. Grote afwezige was natuurlijk Ermeloër Hans Mollema. De oud winnaar van de Ermelose Dernykoers (2019) kreeg eind juni tijdens een training op zijn tijdritfiets, een ernstig ongeluk. Er mocht officieel geen publiek bij de koers aanwezig zijn dus wie aan de route woonde, had geluk.

Stuur

Pas halverwege de koers ontsnapten er drie man uit de kopgroep: Marien Bogerd, Stef Krul en Casper van der Woude die echter na twee ronden door het peloton weer werden ingehaald. Er ontstond enige commotie langs de baan toen plotseling het stuur van de fiets van Jip Steman afbrak. Gelukkig had hij de tegenwoordigheid van geest om direct de bosschages in te rijden zodat er geen valpartij in het peloton ontstond. Met wat blauwe knieën én een kapotte fiets zat de koers voor de renner uit Zutphen er helaas op. Even later, 23 ronden voor het einde, ontstond er weer een kopgroep, deze keer van acht renners waaronder Jasper Schouten en Robin Löwik. Zij kregen de kans, door goed afstopwerk van de sterke IJsselstreekrenners, als snel 1 minuut voorsprong. De jury zag op zes ronden voor het einde dan geen betere en veiligere keus dan het peloton af te laten sprinten om plek 9 en de acht het uit te laten vechten. Dit kreeg echter een rare wending toen de zeer sterke Jasper Schouten zich vergistte in een overname, er een klein gaatje ontstond wat onschuldig leek, maar na 200 meter al een streep door zijn plannen haalde. In de sprint bleek Robin Löwik uit Vriezenveen de niet te kloppen man en werd hij de winnaar van de 2021 editie. Guillaume Visser uit Heerenveen werd tweede en Harry Sweering uit Sneek werd derde.d derde.