Evenement met landelijke dekking

ERMELO – Ze komen vandaag werkelijk vanuit het hele land naar Ermelo om deel te nemen aan de Veluwse Trailrun. Trots laat organisator Gerard Peek een landkaart zien met punten waar mensen allemaal vandaan komen. Iedere provincie is vertegenwoordigd, zelfs de Waddeneilanden hebben een afvaardiging. ,,Ze staan allemaal te popelen om na twee jaar weer van start te gaan!” aldus Peek.

Een belangrijk criterium in de organisatie is natuurlijk de veiligheid. Opvallend is dat de lopers op natuurlijke wijze afstand van elkaar houden. Het gaat vandaag dan ook niet om de snelste tijd. ,,Nee, deze mensen komen gewoon om te genieten, van het lopen en van de natuur.” Peek weet dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers op 45 jaar ligt, heel anders dan bijvoorbeeld de Van Dam tot Damloop. ,,Ik vind het juist leuk om voor deze doelgroep en op deze locatie iets te organiseren,’ aldus de ervaren organisator.

'Vierkante kop'

Dat er door veel evenementen een streep is gezet en dat een organisatie een enorme hoeveelheid obstakels moet nemen, heeft Peek nooit negatief gestemd. ,,Ik heb gewoon een vierkante kop en ga door.” Hij legt dan ook uit dat een dergelijk evenement valt onder een doorstroomevenement. ,,Niet de deelnemers vormen het probleem. Het is het publiek. Daarom hebben we overal stoelen neergezet en geen picknick banken.” TrailRunners kunnen kiezen uit de afstanden 10km, 16km, 23km of 30km. De twee langste afstanden gaan langs en door het ‘Solse Gat’. Het terrein is feestelijk aangekleed. Achter de piano zit John Vis voor de muzikale noten. Aan de start verschijnen allereerst mensen met een verstandelijke beperking voor de ‘G-Swallow Tarun’. ,,Ik hoop dat daar volgende keer ook Ermeloërs bij zullen zijn,” aldus Peek, die juist met de verschillende doelgroepen het evenement wil verrijken.

Hoofdsponsor

Aan zijn zijde staat vandaag ondernemer Nero de Boer, hoofdsponsor van het evenement. ,,Zonder hem had het niet gekund,” lacht Peek. De Boer is er nuchter onder. ,,We moeten er samen wat van maken. Ik vind het belangrijk dat evenementen doorgang kunnen vinden.” Zelf vindt de ondernemer ook regelmatig de tijd om sportief actief te zijn. ,,Maar vandaag niet,” zegt hij tegen een deelnemer. Wel mag hij het startsein geven. Na het fluitsignaal vertrekken honderden deelnemers de hei op. De zon schijnt, maar niet zo fel als twee jaar geleden. Peek kijkt toe hoe iedereen over de hei het parcours volgt. Volgend jaar weer? Als het aan de organisator ligt is het antwoord een volmondig ja!