Met 99 combinaties door bos en heide rondom Ermelo

ERMELO – Vandaag en zaterdag vindt het EK en WK Endurance plaats in Ermelo. Aan het WK Young Riders en Junioren nemen 99 combinaties deel uit 23 landen. Het parcours is 120 kilometer lang. Bij de WK doen vijf Nederlandse ruiters mee waaronder Eva van Arem uit Hulshorst.

De wedstrijd is vanmorgen om 07.00 uur begonnen met de start vanuit de KNHS. ,,De route is dit keer anders dan voorgaande jaren. Hoewel het lijkt alsof de route bestaat uit vlakke ondergrond zitten er toch wel wat hoogteverschillen. Daarbij kent het parcours meer bochten en ook de ondergrond is anders: boomwortels en takken, mul en hard zand,'' aldus bondscoach Jarmila Lakeman. De route van het WK is opgedeeld in vier etappes. De combinaties komen na elke etappe terug op de KNHS waar de paarden aan een strenge veterinaire controle worden onderworpen. Hartslag en ademhaling worden gecontroleerd, waarbij tevens bekeken wordt of de vochthuishouding van de paarden nog in orde is.

EK

Vrijdag 10 september vindt eerst de voorkeuring plaats waarna op zaterdag 11 september de senioren starten vanaf 06.30 uur voor hun 160 kilometer wedstrijd. Er doen aan dit EK 88 ruiters mee uit 21 landen. Voor Nederland rijden er vier combinaties, allen amazones. De route is opgedeeld in zes etappes. Het terrein van het Nationaal Hippisch Centrum is afgelopen week omgetoverd tot een enorm tentenpark wat onderdak biedt aan bijna tweehonderd paarden en de vele grooms. Ook zijn er dit weekend veel stands van aan de hippische sport gerelateerde ondernemers aanwezig en op zaterdag stands met diverse oude ambachten.