Competitie razendsnelle, sportieve honden

ERMELO - Kynologenclub Noord-West Veluwe organiseert ook dit jaar een spectaculaire landelijke agilitywedstrijd. Op het trainingsveld aan het Roodeschuurderwegje 64 in Ermelo verzamelen zich op zaterdag 2 oktober vanuit het hele land 280 sportieve mensen met razendsnelle, sportieve honden. Iedereen is van harte welkom te komen kijken; de wedstrijd begint rond 9 uur en de prijsuitreiking is rond 13.00 uur voor de tweede graad en rond 16.30 voor de junioren, eerste graad en debutanten.

Er wordt in vier klassen gestart. Voor het eerst dit jaar is er een juniorenklasse waaraan jongeren tot 16 jaar meedoen. De debutantenwedstrijd is bedoeld voor beginnende mens-hondcombinaties. De honden beheersen al wel alle behendigheidstoestellen, maar missen nog wedstrijdervaring. De competitiewedstrijd voor de eerste graad en de tweede graad is voor combinaties die al behoorlijk wat wedstrijden gelopen hebben en soms op hoog niveau presteren.

Snelheid en nauwkeurigheid

Op aanwijzingen van de eigenaar nemen de deelnemende wedstrijdhonden allerlei hindernissen. Hoogtesprongen, de A-schutting, slalompaaltjes of een wipwap; ze draaien hun poot er niet voor om. Snelheid en nauwkeurigheid gaan hand-in-hand. Agility is slechts één van de vele cursussen die de kynologenclub Noord-West Veluwe in haar pakket heeft. Wekelijks komen honderden honden het veld aan het Roodeschuurderwegje in Ermelo enthousiast oplopen. Je treft er pups van 8 weken die zich voorbereiden op een prettig en braaf hondenleven. Maar ook honden van een jaar of 12 die nog maar al te graag gehoorzaamheids-oefeningetjes met de eigenaar uitvoeren. De instructeurs die hen begeleiden zijn allemaal gediplomeerd en vaak zelfs gespecialiseerd in het oplossen van probleemgedrag. Rode draad door iedere cursus heen is ‘positief trainen’. Dit betekent: maak het gedrag dat je graag van je hond wilt zien zó aantrekkelijk, dat de hond daar uit zichzelf voor kiest. En breng je hond in zoveel mogelijk situaties waarin je hem kunt belonen. Een hond die via positieve ervaringen weet wat hij mag, komt minder snel in de verleiding om te gaan ontdekken wat hij niet mag. Als de opvoeding van de hond geslaagd is, kunnen mens en hond overstappen naar trainingscursussen, zoals agility of hoopers. Meer weten of aanmelden voor een cursus? Kijk op www.kcnwv.nl