Coronabesmettingen spelen korfballers parten

ERMELO - Na een klinkende start van het zaalseizoen, waarin Dindoa zonder al te veel moeite Sparta Nijkerk opzij zette (29-15), kregen de Ermeloërs op 12 februari de belangrijkste kandidaat voor de koppositie in de poule tegenover zich. In Leiderdorp stond de uitwedstrijd tegen Velocitas op het programma. De Leidse ploeg had de eerste competitiewedstrijd met 17-20 gewonnen en stond daarmee op gelijke hoogte met Dindoa.

Gedurende de hele week was het onzeker of de wedstrijd door zou gaan. Dindoa kampte met diverse coronabesmettingen. Uiteindelijk bleek amper vierentwintig uur voor het begin van de wedstrijd dat er genoeg spelers beschikbaar zouden zijn om te spelen. De ploeg kon echter niet beschikken over goalgetters Daphne van den Berg en Saskia Lieman en miste daarnaast ook de reboundkracht van Roy van Boven. Forse aderlatingen. Ook coach Hugo van Woudenberg moest vanuit huis toekijken hoe zijn ploeg de degens kruiste met Velocitas. Bij de mannen geen verrassingen in de opstelling. De ontbrekende Van den Berg en Lieman werden vervangen door Femke ten Hove en Nannet van Staveren. Daniël de Bruijne nam de honneurs vanaf de zijkant waar, geflankeerd door de vaste sidekick van Van Woudenberg, Marinus van Ommeren.

Sterke fase

In de openingsfase van de wedstrijd werd duidelijk dat de basisacht van Dindoa – die de hele week niet in deze formatie had getraind – nog wat moeite had om elkaar te vinden. Velocitas maakte hier gebruik van en pakte de eerste echte voorsprong: 5-2. Dindoa bleef rustig en kwam door goals van Ruben de Vries, Femke ten Hove en Nannet van Staveren langzij. Na een tegentreffer van Velocitas werd de sterke fase van de uitploeg voortgezet. Dindoa schoot met scherp en kwam op 6-9. Daarna liet ook Velocitas zien over veerkracht te beschikken: de thuisploeg kwam eveneens langszij en leek zelfs met een voorsprong de kleedkamers op te gaan zoeken. Ruben de Vries tekende echter seconden voor rust met zijn derde treffer voor de gelijkmaker: 11-11.

Energie

Typisch zo’n ruststand die alles nog open laat. Kort na de onderbreking werd echter duidelijk dat Velocitas niet van plan was om punten af te staan. De scherpte ontbrak verdedigend bij Dindoa en de Leiderdorpers hadden die juist wel: 15-11. Opnieuw brak daarna een kanteling aan. De aanval stokte bij de thuisploeg en langzaam maar zeker schoot Dindoa het gaatje weer dicht. Tot 18-18 liep het vervolgens gelijkop. It was anyone’s game. Over het geheel schoot Dindoa tekort op een aantal factoren. De ploeg ontbeerde de broodnodige energie en reboundkracht, maar had toch vooral last van het feit dat er doelpuntenmakers noodgedwongen thuis zaten en ook de vaste pinchhitters van het tweede misten op de bank. Daarnaast is de ploeg normaliter verdedigend sterk en daar was zaterdag zeker ook geen sprake van.

Aanvallende dreiging

Op de bank zat wel het nodige jeugdig enthousiasme en daar deed De Bruijne ook een beroep op. De lange Jefta Reinbergen vervulde aanvallend een belangrijke rol onder de korf en ook Esmée Hartenberg bracht aanvallend dreiging in de tweede helft. Uiteindelijk was het echter de thuisploeg die de wedstrijd naar zich toe trok. In de slotfase grossierde Dindoa in aanvallende én verdedigende fouten. Fouten die goed geanalyseerd moeten worden en waar lering uit getrokken moet worden, zodat deze in de cruciale laatste fase van deze zaalcompetitie niet meer worden gemaakt. In Leiderdorp leidden deze namelijk tot een pijnlijke nederlaag: 23-19.