Nieuwe ploeg staat klaar

ERMELO/ HARDERWIJK - Op zaterdag 12 maart wordt de 40e editie gelopen van de Broekhuis halve marathon van Harderwijk. Traditioneel staan er ook veel Ermelose hardlopers aan de start. De 'oude' organisatoren van dit hardloopevenement zijn teruggetreden. Het betekent dat een nieuwe Athlos ploeg, onder aanvoering van Wisse van de Guchte in het diepe wordt gegooid.

Van de Guchte is er niet bang voor. „Jan Koornstra die het heel veel jaar heeft gedaan en Ruud Jansen helpen als vrijwilligers nog mee in het start- finishgebied. Dat is het meest kritische deel. Natuurlijk weten we na onze laatste editie dat het ook mis kan gaan op het parcours. Toen liep de top van het veld verkeerd. Dat hebben we goed geëvalueerd. In een split seconde ging dat mis door heel veel toevalligheden. Die hopen we er uitgehaald te hebben, maar je weet nooit. Het is zo’n groot evenement. We kunnen niet anders dan ons best doen.”

Veiligheid

De start- en finish zal nog bij RSG en Unitas zijn. Of dat blijft weet van de Guchte niet. „Voor dit jaar hebben we voor de veiligheid gekozen. Daarna gaan we ons buigen over een mogelijke terugkeer op de boulevard en de Vischmarkt. We weten dat we met Unitas en het RSG gebouw een prachtig onderkomen hebben maar we horen ook wel de geluiden dat lopers heimwee hebben naar de Vischmarkt. We gaan het uitzoeken. Nu willen we de glimlach weer terug. Bij onze vrijwilligers en de lopers. Het moet een feest worden. Dat betekent dat meer ingezet wordt op breedtesporters hoewel toplopers welkom blijven.”

St Jansdal

In 2019 deden er bijna 400 personeelsleden van ziekenhuis St Jansdal mee, waaronder ook veel mensen uit Ermelo. Ook dit jaar zullen er veel meedoen, maar niet georganiseerd vanuit het ziekenhuis. „Het bestuur heeft aangegeven dat met alle werkdruk daar dit jaar niet voor gekozen is. Dat respecteren we uiteraard. Wel zien we dat er genoeg deelnemers van St Jansdal zijn ingeschreven. En de businessrun doet het ook weer goed met ook Ermelose bedrijven.”

Inschrijven

De voorinschrijving stopt volgende week zaterdag 19 februari. De organisatie houdt rekening met veel na-inschrijvingen omdat mogelijk veel mensen wachten op het definitieve doorgaan. Volgens van de Guchte hoeft dat niet. „We hebben de vergunning binnen. Er is veel en goed overleg met de gemeente en de seinen staan echt op groen. Als het onverhoopt toch niet door mag gaan, schuift de inschrijving door naar volgend jaar.” Uit Ermelo staat in elk geval het team van stukadoorsbedrijf Van de Kamp weer aan de start van de businessrun. De winnaar van de Veluwe trail, Arnoud van den Berg van Runningteam Ermelo gaat 10 kilometer lopen en is in goede vorm. Drie teamgenoten, Merel Voorst, Everine de Vries en Annebeth Roepman kunnen wel eens verrassen bij de vrouwen.
www.halvemarathonharderwijk.nl