Maatjes gezocht voor mensen die graag willen meelopen maar het moeilijk kunnen

ERMELO - De inschrijvingen voor de tiende editie van de Halve Marathon van Ermelo lopen voor op de prognose, gebaseerd op voorgaande jaren. Dat is wel opmerkelijk omdat veel organisaties van hardloopevenementen klagen over teruglopende animo. Of het aantal zo blijft doorgroeien is natuurlijk niet bekend. Juist in mei schrijven traditioneel de meeste mensen in.

Zeker is dat de ‘Onderweegs & de Groot-vijf kilometer’ de meeste deelnemers trekt. Dat is ook een afstand waarop veel lopers debuteren. Zo loopt een grote groep beginners mee die door Loopgroep Visie worden begeleid vanaf maart. Maar ook Fitmom uit Harderwijk die bestaat uit zwangere vrouwen of jonge moeders, staan aan de start net als slowrunners uit Ermelo en ponyopvang Second Change Ermelo staan aan de start. Jeannette Onderweegs van Onderweegs & de Groot is al zes jaar afstandssponsor van het evenement. Er komt direct een glimlach op haar gezicht als gevraagd wordt naar het waarom van haar sponsorschap. ,,Het evenement is klein begonnen en in korte tijd uitgegroeid tot een groots, professioneel neergezet evenement. Het moment en de locatie zijn ook ideaal: aan het begin van de zomer, midden in het dorp. Mede door deze keuzes is de HME een belangrijk evenement geworden voor Ermelo. Mensen blijven hangen, na het sporten en aanmoedigen volgt er namelijk nog een gezellige middag en avond. Zo draagt het evenement bij aan verbinding tussen mensen.’’ Of ze zelf meeloopt, laat ze in het midden. ,,Als kantoor zijn wij zeker betrokken: we zijn er om aan te moedigen en wellicht lopen een aantal collega’s mee. De week na de HME op kantoor is er altijd een hoop na te praten.’’

Halve Marathon

De langste afstand is de 21 kilometer. Nero de Boer van Nero Barbershop is zelfs al acht jaar bij het evenement betrokken. ,,Ik was er al bij toen deze loop nog in het bos werd georganiseerd door Bert Poelman. Na twee jaar is het naar het dorp verhuisd en daar ben ik nog blij mee. Hardlopen is gezond. Daarom ben ik helemaal blij dat de organisatie nu ook de zorgcentra gaat betrekken in het evenement. Hardlopen verbindt en vooral zoals het nu is opgezet. Hardlopen voor elk niveau en na afloop muziek met een hapje en een drankje. Wat wil je nog meer?’’

Maatje

Dit jaar is voor het eerst de ‘Iedereen kan Meedoen Loop’ opgenomen. Speciaal bedoeld voor alle mensen die best wel mee zouden willen doen, maar, om welke reden dan ook, niet kunnen hardlopen. Die worden uitgenodigd om toch mee te doen over slechts 1000 meter, maar wel de hele opgang naar de finish mee te maken; van snackbar ’t Hoekje tot aan het Molenaarsplein waar dan naatuurlijk ook de ‘eeuwige roem’ wacht. Men finisht gelijk met de 21 km- 10 km en 5 km lopers, ontvangt een medaille en een hardloopshirt. Inmiddels heeft zich een groep van ’s Heeren Loo opgegeven en ook vanuit Bartimeus is belangstelling. Een uitdaging is de begeleiding en daarom zoekt Interactie Ermelo samen met de organisatie van de HME mensen die die 1000 meter willen meelopen met iemand die dat nodig heeft. Het kost weinig tijd maar de beloning is groots. Men bezorgd immers mensen met een beperking een ongekend leuke middag.

Smalle beurs

Dankzij sponsor Polskamp Meat Industrie Ermelo kan de organisatie van de HME mensen met een smalle beurs ook een arrangement aanbieden van meelopen met of zonder begeleiding, een medaille, een jubileumshirt en een hapje en drankje na afloop. Thea van de Craats van Polskamp: ,,Wij sponsoren bijvoorbeeld een team in de Dakar Rally, maar dat is ook vooral hobby. Maar we vinden ook dat we iets mogen doen voor bijvoorbeeld het Roparun uit Ermelo en Duchenne Heroes team De Mollen. Dat de HME juist ook mensen met een beperking stimuleren mee te doen vinden we geweldig en daar dragen we graag ons steentje aan bij.’’ Heb je zin en tijd om op 4 juni die mensen te helpen om 1000 meter te lopen, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Daarnaast is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de opbouw. Informeer bij hen naar de mogelijkheden en tijden via hetzelfde mailadres.