Ruim honderd klassieke motoren in Ermelo´s buitengebied

ERMELO – De edities van 2020 en 2021 werden vanwege de Corona afgelast, maar zaterdag 21 mei wordt dan eindelijk de zesde editie van de Classic Demo Race weer gehouden. De organisatie van dit motorevenement in Horst is er klaar voor, er zijn veel deelnemers en het parcours ligt er weer mooi bij.

,,We gaan er weer met hernieuwde energie tegen aan,’’ vertelt Bert van den Hoorn van de organisatie. ,,En ook de coureurs staan te trappelen om weer te beginnen. Daarom hebben wij ook rond de honderd renners. Ze willen allemaal graag rijden.’’ Ook de lokale motorheld en mede-organisator Albert van Winkoop is natuurlijk weer van de partij. De voormalig Nederlands kampioen motorrace twijfelt nog welke motor hij aan de start zal brengen. ,,Het wordt een MV Agusta 350 of de Honda VFR400 F uit 1987.’’ Het beloofd weer een prachtig evenement te worden, er zijn voldoende vrijwilligers en sponsoren en natuurlijk veel klassieke motoren. ,,De organisatie bestaat uit Van den Hoorn en Van Winkoop. ,,En dit jaar krijgen wij ondersteuning van het bestuur van Ons Huis. Wel zijn we nog op zoek naar een extra bestuurslid. Dus als er iemand is die interesse heeft…? Laat die zich maar melden.’’

Zijspan

Van Winkoop is de enige Ermeloër die meerijdt. Natuurlijk is Tonnie van Wilgenburg uit Putten wel weer van de partij. Ongetwijfeld zal hij weer een of meerdere van zijn zelfgebouwde motoren aan de start brengen. Een andere bekende coureur is Harderwijker Harry Corino die met zijn BMW R90/6 1974 door Ermelo’s buitengebied zal gaan rijden. De journalist van het motortijdschrift Kicxstart is zelf ook een enthousiaste Classic Demorijder. Van den Hoorn: ,,Aan de start zal ook de opzienbarende ‘ironhead’ Harley Sportster zijspancombinatie verschijnen. Deze motor is van Karl de Jong uit Wolvega en zijn vrouw zit in het bakje. Maar, toeschouwers kunnen ook een replica van de befaamde ‘Butler&Smith BMW uit 1976 spotten’.

Regelmatigheid

De organisatie van de Classic Demo is blij dat er weer in alle klassen deelnemers zijn, zowel in de 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en de 750cc. En natuurlijk enkele zijspanmotoren. Toeschouwers zien de echte ouderwetse motormerken aan de start verschijnen zoals Norton, Triumph, Aprillia, Ducati, Kawasaki, NSU en BSA. Het parcours gaat over de Zeeweg, Slagsteeg en Rodeschuurderwegje, is zo’n twee kilometer lang en gaat links om. De organisatie wil benadrukken dat het een regelmatigheidsrace is. Bert van den Hoorn: ,,Het is zeker geen snelheidsrace. Het gaat er niet om wie als snelste over de finish komt, maar wie de ronden het meest constant rijdt. Dat doen we vooral ook om de snelheid er uit te halen. En om de coureurs een beetje te sparen, het zijn tenslotte bijna allemaal 50 plussers,’’ lacht hij. Maar er wordt natuurlijk nog wel degelijk stevig gas gegeven. Voor aanvang van de wedstrijden kunnen alle motoren worden bekeken in het rennerskwartier. De trainingen van de Classic Demo beginnen ’s middags om 13.00 uur en duren tot 15.00 uur. De eerste manches worden verreden vanaf 15.00 uur, de tweede vanaf 18.00 uur. De prijsuitreiking is rond 21.00 uur. De toegang is gratis.