Dinsdag 38 graden C: gaat Vierdaagse van start?

ERMELO – De meteorologen zijn het er ondertussen unaniem over eens: het wordt volgende week erg warm. En dat zou zo maar eens consequenties kunnen hebben voor de Nijmeegse Vierdaagse. Want wat de organisatie zeker niet wil is een herhaling van die andere hete vierdaagse, die van 2006 toen er twee mensen overleden door hitte en het evenement na een dag werd afgelast. Gisteren stelden we enkele Ermelose deelnemers voor, vandaag nog een aantal wandelaars uit Ermelo.

De warmste Vierdaagse ooit was in 1972. Toen werd het namelijk op alle vier de dagen meer dan dertig graden Celsius! Het was dan ook een helse tocht voor de bijna veertienduizend deelnemers waarbij een Deense officier ’s avonds overleed. De organisatie besloot de marsen in te korten, deelnemers mochten eerder vertrekken en later binnenkomen en de militairen mochten hun bepakking in kamp Heumensoord achterlaten. Helaas bleken twee Zwitserse militairen door de hitte bevangen, waarvan er één overleed. Het aantal uitvallers in deze Vierdaagse was enorm groot (8,8%) waarmee deze editie wel wordt gezien als de zwaarste Vierdaagse ooit. Het jaar 2006 bleek opnieuw een lastig jaar voor de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse. In deze negentigste editie werd het op de eerste dag flink heet met temperaturen tot wel 34 graden in de schaduw! Toen echter twee lopers overleden werd het voor de organisatie duidelijk dat er een zeer ernstige situatie was ontstaan met als gevolg dat deze Vierdaagse werd afgelast. Dat betekende ook dat de wandelaars van deze editie geen Vierdaagse kruisje ontvingen. Daar werd een alternatief voor gevonden: iedereen die deze dag had uitgelopen ontving een speciaal ontworpen herinneringsspeld. De speld bestaat uit een zon met het cijfer 4 omgeven door druppels die even zeer zweet- als waterdruppels kunnen verbeelden. In 2016 werd vanwege het warme weer de route ingekort en de eindtijd verlengd. En niet voor niets want de eerste twee dagen van deze editie was het al meer dan 30 graden.

Ervaring

Ermelo’s raadslid Han Wilhelm (63) gaat dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse voor de 33e keer lopen. Enorm veel ervaring dus. En omdat het raadslid afgelopen periode druk was met de lokale politiek, kwam er van een goede voorbereiding niet veel. ,,De voorbereiding was zoals vanouds weer minimaal. In juni de wandeltocht voor Duchenne in Putten even gelopen en deze week heb ik een dag de 40 km van de Vierdaagse Apeldoorn gelopen om mijn nieuwe loopschoenen te testen.´´ Voor Wilhelm wordt het de 33e keer, maar hij gaat wel de 40 km lopen in plaats van de 30 km die er voor zijn leeftijd geldt. ,,De voorspelde hitte wordt wel een uitdaging voor de organisatie. Ik heb alles al meegemaakt: inkorting tem in 2006 afgelasting. Het is een kwestie van heel goed naar je lichaam luisteren. Ik ben er klaar voor!´´ Ook de dertigjarige chefkok David de Jong loopt mee. Voor hem is het de eerste keer. ,,Het lijkt mij leuk om een keer mee te maken. Vooral de sfeer die er omheen hangt. Ik heb aardig wat getraind om aan de start te verschijnen. Zo heb ik een aantal keer 50 km gelopen en 1x 60 km. Mijn doel is om de 50 km te volbrengen dit jaar. We lopen met zijn drieën dit jaar, met Hugo en Anouk. De grootste uitdaging gaat denk ik zijn de warmte en het tekort aan slaap. De afstand daar ben ik niet zo bang voor.´´

Oekraïne

Bert van Panhuis wordt in september 75 jaar, maar wilde toch nog zijn 15e Vierdaagse lopen. Naast dat hij erg druk is met zijn inzamelingsacties voor Oekraïne, heeft deze sympathieke Ermeloërs blijkbaar ook nog tijd over om te trainen. Ook hem gaan we volgen. Marian van Soolingen (71) gaat haar 25e Vierdaagse lopen. Maar, ter voorbereiding op de toch der tochten liep ze vorige week nog wel ‘even’ de Vierdaagse van Apeldoorn. Van Soolingen is vorig jaar geopereerd en haar energielevel is nog niet op haar oude niveau, dus doet ze het wel rustig aan. Voor zover ze dat kan… En zo zijn er nog meer Ermeloërs die deelnemen. Een deel hiervan is bij ons bekend, zoals de voorzitter van de Ermelose Oranjevereniging Bas van der Mooren (64), die als oud-militair ook weer mee loopt. Maar, ongetwijfeld zijn er nog meer Ermeloërs die de vele kilometers rondom Nijmegen gaan ‘slechten’, zoals onder andere Géranka Pul, Mark van Meerveld, Rob Duine, Arno Teunissen, Gert Brouwer en Jolanda de Boer. Ermelo van NU wenst alle deelnemers een goed, maar bovenal veilige wandeltocht. We houden de lezers de komende week op de hoogte van de Vierdaagse van Nijmegen 2022.