Eerste wandeldag Vierdaagse Nijmegen vanwege hitte geschrapt

ERMELO – De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft vanmiddag besloten om de eerste wandeldag op dinsdag 19 juli te schrappen. Vanwege de extreem hoge temperaturen acht men het niet verantwoord om die dag te lopen.

Het weeradviesteam van de Vierdaagse organistatie heeft geadviseerd om de startdag te schrappen. Op sommige plaasen kan het die dag wel tegen de veertig graden Celsius worden. Daarbij kan op het asfalt waar de wandelaars lopen de temperatuur wel tien graden warmer worden. Onverantwoord, aldus het advies. Zulke hoge temperaturen zijn nog nooit in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse gemeten. In 2006, toen de Vierdaagse na de eerste dag al werd afgelast, bereikten de temperaturen de 32 graden Celsius. Alle weerbureaus voorzien dat het dinsdag warmer kan worden dan 38 graden Ceelsius. Maar ook op maandag, wanneer de wandelaars hun startkaarten moeten ophalen, woensdag en donderdag wordt het erg warm.
De organisatie houdt er rekening mee dat ondanks het schrappen van de startdag er ook veel wandelaars zich terugtrekken en vanwege de hoge temperaturen niet gaan starten.