Ook woensdag blijft het een uitdaging

ERMELO – En dan gaat morgen de Vierdaagse van Nijmegen toch echt van start. De route die bekend staat als de Dag van Wijchen, maar ook Roze Woensdag. Ondanks dat de eerste dag van de Vierdaagse werd afgelast, begonnen vanmorgen toch enkele honderden wandelaars aan hun dinsdagetappe. Vanwege de verwachte hitte, vertrokken de meesten al heel vroeg en waren voor het middaguur alweer terug in Nijmegen. De Ermelose wandelaars hielden zich keurig aan de voorschriften en starten morgen hun eerste etappe.

Hoewel iedereen begrip heeft voor de keuze van de organisatie om de eerste dag te laten vervallen, zijn met name de ondernemers uit de verschillende plaatsen aan de route teleurgesteld. Immers, voor het derde jaar op rij kunnen zijn geen omzet draaien. Ook in Elst heerst teleurstelling, immers in dit dorp is het op de eerste dag van de Vierdaagse altijd Blauwe Dinsdag. Vanwege de afgelasting waren er door de organisatie geen watertappunten, bewegwijzering en/of medische hulpposten onderweg geplaatst en waren wegen niet afgezet. Wel stonden op de meeste plekken mobiele toiletten. Gelukkig voor de lopers hadden inwoners van de doorkomende dorpen zelf een watertappunt klaargezet. De echte Vierdaagse gaat dus morgen van start. Dan zullen er zo'n 38.500 wandelaars starten. Beduidend minder dan de Vierdaagse in 2019 toen 44.702 lopers mee liepen. Er hebben zich dit jaar 44.000 mensen ingeschreven, maar er betaalden er uiteindelijk ‘maar’ ruim 42.000. Waarschijnlijk afgehaakt vanwege de verwachte hitte. Maar uiteindelijk bleek vandaag dat er toch nu ook nog een kleine 4.000 lopers afgehaakt zijn.

Rugzak

Zowel David de Jong als Han Wilhelm melden dat er weinig te melden was vandaag. De polsbandjes konden nog worden opgehaald op De Wedren, want deze was open van 8 - 12 uur. ,,In het centrum van Nijmegen was het gezellig druk. Veel mensen met polsbandjes (vierdaagselopers) die het er nog even van namen. Ik ben benieuwd of er voor morgen nog een speciaal hitteprotocol komt. Helaas is de blauwe dinsdag ons ‘ontnomen’, we starten deze Driedaagse met roze woensdag.´´ Bert van Panhuis geniet van alles. Hij stuurt een foto een vermeldt er bij: ,,Vandaag niet lopen, het is best zwaar met deze rugzak.’’ Wie Bert echter kent, weet dat hij zéker morgen van start zal gaan. Hij gaat natuurlijk weer lopen voor zijn stichting Met Uitgestrekte Hand. Doneren kan op bankrekeningnummer NL36SNSB 0851 6650 39.

Hitteklachten

En dan natuurlijk nog even over de temperatuur. Vandaag was het rondom Nijmegen zon 39 graden Celsius en dan op de straten enkele graden hoger. En wetende dat je daar dan met zo’n veertigduizend mensen gelopen zou hebben, rechtvaardigt dit ook wel weer het besluit van de organisatie. Maar wie denkt dat het morgen dan wel zal meevallen, komt bedrogen uit. ‘Morgen wordt het ook een uitdaging’, meldt het weeradviesteam van de organisatie. Want morgen zal het in de middag toch nog rond de 30 graden worden met, in tegenstelling tot vandaag, een hoge luchtvochtigheid, dus drukkend warm! Later in de middag is er ook nog kans op flinke buien. De organisatie van de Vierdaagse gaat extra watertappunten aanbrengen en geeft de gehele dag door gezondheidsadviezen. Het is belangrijk om voldoende te drinken en goed te eten. Ook na de finish is dit belangrijk en het is verstandig om dan niet meteen stil te gaan staan, maar licht in beweging te blijven. Anders kunnen hitteklachten alsnog toeslaan.