Weer een snikhete dag

ERMELO - De tweede wandeldag, dit jaar dus de eerste, staat niet alleen bekend als Roze Woensdag maar ook als de Dag van Wijchen. Veel wandelaars, inwoners en feestvierders dragen deze dag roze om zo tot uiting te brengen dat de Vierdaagse een feest voor iedereen is. Men staat stil bij LHBTI-rechten en zichtbaarheid. En daarbij, het was toch wel echt warm vandaag waardoor er zo’n vijftienhonderd deelnemers uitvielen.

Het was dan ook, met name in de middag erg warm en benauwd in het gebied van deze etappe (het Land van Maas en Waal) en veel lopers kregen toch last van hitteklachten. Het was onderweg ruim boven de 30 graden Celsius. Onderweg werd er voldoende verkoeling aangeboden, maar de laatste kilometers in de stad niet meer. Daarom kregen veel wandelaars na binnenkomst last van hitteklachten, duizeligheid en flauwvallen. Opvallend is wel dat er dit jaar een stuk minder blaren werden behandeld dan tijdens de laatste Vierdaagse in 2019. Hoewel de boeren van burgemeester Hubert Bruls niet welkom zijn in de Vierdaagse, waren ze er vandaag toch. Ze deelden langs de route rode boerenzakdoeken uit, die symbool zijn geworden van de boerenprotesten. De eerste lopers vertrokken vanmorgen om 04:00 uur en de eerste wandelaar kwam al weer omstreeks 09:30 uur binnen! Uiterlijk om 17:00 uur moest iedereen op de Wedren binnen zijn om een plek voor de tweede etappe te bemachtigen.

Saai

En hoe is het vandaag met de Ermeloërs gegaan? Vandaag de lange, enigszins saaie dag rond Wijchen’, meldt Han Wilhelm. ,,Het was behoorlijk warm met een hoge luchtvochtigheid, maar met een stevig briesje was het toch nog aangenaam wandelweer.’’ Wilhelm startte om 06:30 uur en finishte om 14:30 uur. ,,Dat is voor mij een trage tijd voor de 40 km. Onderweg al gauw zo’n drie liter water naar binnen gelurkt. Toch nog wel wat ambulances op het laatste traject van het parcours. Ik heb zelf vijf uitgeputte en bewusteloze wandelaars geteld, die op de grond in de schaduw werden gehouden totdat de hulpdiensten arriveerden. Vandaag, op Roze Woensdag, ‘lopen we wat we vieren’: de diversiteit. Een opmerkelijke en internationaal gedragen tolerantie ten opzichte van de lhbtiq+-gemeenschap.’’ Het was ook Wilhelm al opgevallen dat Ermelo’s oud-burgemeester André Baars, na afwezigheid van vijf jaar, weer op het parcours was gesignaleerd. Hij koos deze editie voor het 30 km-traject. Ook Bert van Panhuis had een fijne dag, zoals hij het zelf omschrijft. Hoe kan het ook anders als je door je kleinzoon wordt binnengehaald? Ditty Jansen mocht tijdens haar eerste Vierdaagse haar verjaardag vieren. En van te voren had ze al aangegeven dat het een groot feest zou worden.

IJskoud

Bas van der Mooren startte vanmorgen om 06:00 uur voor zijn 40 km. ,,Dit jaar loop ik de 40 km en had sinds 2018 niet meer gelopen. Het tintelde in mijn lichaam om weer te kunnen starten op woensdag. Het was niet zo warm als gisteren maar om 11.00u begon het toch al weer broeierig te worden. Omdat ik ingedeeld ben bij de ‘Gladiolen’ kon ik vandaag pas om 06.00u starten. Om 13:20 uur kwam ik binnen. Trouwens, weten jullie hoe lekker een ijskoude Rivella kan zijn na een dergelijke inspanning?’’ Morgen start Van der Mooren om 05:00 uur. Ook David de Jong kwam met z’n twee ‘wandelcompanen’ op tijd binnen. ,,We zijn vandaag door Wijchen en Beuningen gelopen. Was vanaf het begin al een vrij warme dag, maar tot een uur of 11 prima te doen. Daarna werd het rap warmer. We hebben de hele dag met zijn drieën doorgebracht en uiteraard zijn we gefinisht.’’ Morgen gaat het wandelpeloton naar Groesbeek, waar de Zevenheuvelenweg moet worden bedwongen. Gelukkig wordt het dan wel een stuk frisser dan vandaag met zelfs grote kans op regen.