Rally is moeilijker, langer en heeft meer duinen

ERMELO – Vanmorgen vertrok het team Coronel van Eindhoven Airport om deel te nemen aan de DakarRally2023. Onder de teamleden is Ermeloër Bram van Winkoop (26) die voor de vierde keer naar Saudi Arabië vertrekt als onderdeel van het dreamteam van Tim en Tom Coronel. De broers Coronel rijden dit jaar met de The Desert Lion.

Het opvallendste kenmerk van the Beast347 4.0, The Desert Lion is een nieuw kleurenschema in vergelijking met de afgelopen editie van de Dakar Rally. De nieuwe uitmonstering is vooral te danken aan de grotere betrokkenheid van LKQ, een grote producent van auto-onderdelen en accessoires, als partner van het project. Dit jaar wordt de vierenveertigste editie van de Dakar Rally gereden. De rally start op 31 december 2022 in het Sea Camp aan de Rode Zee en finisht op 15 januari 2023 in Dammam. In totaal wordt er 8.548 kilometer afgelegd, waarvan 4.706 kilometer op snelheid. Voor de 45e editie van Dakar en de 4e editie van de rally in Saoedi-Arabië heeft de organisatie, onder leiding van David Castera, een uitdagende route uitgezet. Daarbij heeft hij geluisterd naar de wensen van de teams: moeilijker, langer en meer duinen. De rally zal tevens het gevreesde Empty Quarter aandoen, waar de laatste dagen van de rally worden verreden. De route loopt dwars door Saoedi-Arabië. De deelnemers zullen aankomen in Saoedi-Arabië in een gemoedelijke sfeer aan de Rode Zee. De organisatie gaat in het Sea Camp de hele Dakar-karavaan herbergen tijdens de laatste technische en administratieve controles. Het kleine dorp is voor de gelegenheid opnieuw ontworpen om entertainment te bieden en ruimtes voor gezelligheid en interactie te bieden. Het concept Sea Camp bestaat uit het overnemen van een stukje woestijn aan zee.

Tweede wagen

,,Dit jaar staan we aan de start met een tweede auto die bemand gaat worden door Michel Kremer en Thomas de Bois. Tim en Tom blijven samen rijden in één auto,’’ vertelt Van Winkoop aan Ermelo van NU. ,,Dit houdt in dat er ook extra teamleden mee moeten om de andere auto te kunnen onderhouden. Daarnaast gaat er ook een extra vrachtwagen mee die vooral zal dienen als hospitality truck. We kunnen hier in slapen maar ook koken, dit zorgt dus voor wat meer comfort onderweg dan voorgaande jaren.’’ Het team Coronel heeft eerder dit jaar getest in Spanje en Portugal, waarbij ook de nieuwe teamleden konden ruiken aan het rally-leven. Van Winkoop: ,,Dit was wel zo fijn want zo raakten we namelijk nog meer op elkaar ingespeeld dan we al waren. Persoonlijk heb ik mezelf niet echt heel specifiek voorbereid. Onze kansen zijn lastig in te schatten, het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we met zijn allen de finish halen, maar we speculeren wel over een top 20 klassering voor de mannen.’’

Voor de lol

De Ermeloër kijkt er heel erg naar uit om samen met het team dit avontuur aan te gaan. ,,Je leeft tijdens de rally in een hele aparte bubbel, dat is lastig uit te leggen aan mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt, sommige mensen verklaren je zelfs voor gek. ‘Wie gaat er nou voor de lol 3 weken doorbrengen in de woestijn?’ krijg ik vaak te horen. Het mooiste aan de Dakar vind ik dat je het echt samen moet doen, als team, maar ook samen met andere teams. Het samen gevoel en de teamspirit zit er bij ons heel goed in. De eerste paar dagen heb ik er altijd moeite mee om los te komen van mijn ‘normale’ leven, ik bedoel dan mijn werk, maar ook thuis, mijn familie en vrienden enzovoort. Als ik eenmaal gesetteld ben vind ik het eigenlijk stiekem ook wel lekker om even los te zijn van de dagelijkse hectiek en verplichtingen.’’ De DakarRally 2023 start op 31 december vanuit SeaCamp.