Zonder vrijwilligers komen er geen sporthelden

ERMELO – Gisteren plaatsten we het artikel over de genomineerden voor de Ermelose Sportverkiezing 2022. Voor elk van de acht categorieën nomineerde de Nominatiecommissie twee of drie kandidaten. Maar waarom zijn deze sporters, sportclubs en vrijwilligers eigenlijk genomineerd?

Voor de Sportman van het jaar zijn genomineerd:
Willem van Eikenhorst (MC Vol Gas): Deze 76-jarige sportheld won in 2022 de derde plaats 55+ bij de 500cc clubcross. Liep daarnaast de kwart marathon van Ermelo en Harderwijk, is keeper bij Keep Fit (DVS’33). Hij loopt wekelijks zo’n 35 km hard.
Paul van Uhm (AV Atlos): Werd tweede bij de 5000 m NK Masters (categorie 70+).
Jefta Reinbergen (CSV Dindoa): De 18-jarige korfballer werd twee keer kampioen met de A1, zowel in de zaalcompetitie als in de veldcompetitie. Is daarnaast voorzitter van de BlueSharks, de commissie die zorgt voor sfeer bij de wedstrijden als activiteiten voor de jeugd van Dindoa.
Genomineerd voor de Sportvrouw van het jaar zijn:
Iris van Aurich (Openwaterzwemmen): De 53-jarige Ermelose is open water zwemster en werd hierin Nederlands kampioen (2 km schoolslag 50+). Is daarnaast zwemtrainster voor de KNZB.
Noor Oosterhoff (Budo Academy Ermelo): Noor (18) werd zowel Nederlands Kampioen Muay Thai als Europees Kampioen (BJJ) Braziliaans Jiujitsu.

 

De Sportploegen zijn:
Dindoa B1: Dit team werd kampioen (onder 16) bij het op één na hoogste niveau in Nederland.
DVS’33 JO13-1: Het elftal (JO13-1) werd kampioen in de Tweede Divisie en gaat komend seizoen dus over naar de Eerste Divisie. Bijzonderheid: in dit jongensteam spelen ook twee meisjes.
Synchroonpaar Trampolinespringen Sparta Eline Westhuis en Valerie Bosschart: Behaalden in juni het Nederlands Kampioenschap junioren bij het synchroonspringen trampoline in Rotterdam
Ook werden er weer Sporttalenten genomineerd:
Vera Wapenaar (Fencing Ermelo): Ondanks dat Vera (10) nog maar twee jaar lid is van Fencing Ermelo behaalde ze toch al een tweede plek op het Ned. Jeugdkampioenschap (Dutch Open Junior). Maar behaalde bij enkele Benjamins toernooien (meisjes onder 12) eerste en tweede plaatsen, won een 1e plaats bij een toernooi in Wuppertal (Dtsl) .
Noud van den Brink (MTB): Deze 8-jarige Ermeloër is lid van MBC Bar End (Apeldoorn) Werd in september Nederlands Kampioen in categorie 1 bij de jongens.
Esmee Hartenberg (CSV Dindoa): 17 jaar is ze pas en werd geselecteerd voor Oranje U19. Won, evenals Jefta Reinbergen, twee maal het kampioenschap.

 

Voor het Sport- en beweeginitiatief met een maatschappelijk karakter kan men stemmen op:
IJs in Ermelo: Helaas kon door corona in 2020 en 2021 het evenement niet doorgaan, maar dit jaar staat de overdekte ijsbaan er weer. Van 1 dec 2022 tot/met 7 januari 2023 maken ruim 15.000 mensen gebruik van deze baan: ruim 2000 scholieren, ouderen (waaronder iemand van 102!) van de Zorggroep NW Veluwe, mensen van ’s Heeren Loo en GGz Centraal, Groot Emaus, blinden en slechtzienden van Bartiméus en iedereen daarom heen. IJs in Ermelo wil door middel van schoolschaatsen toewerken naar meer sportstimulering en beleving. Daarnaast wordt er gestreden om de befaamde Baldé Curling Cup: 108 teams! (van 6-10 personen) strijden om de grote beker, er is discoschaatsen en Sinterklaasschaatsen. Met meer dan honderd sponsoren is het niet nodig subsidie aan te vragen. De gemeente draagt een klein beetje mee aan de (erg hoge) energiekosten.
Halve Marathon Ermelo (HME): Eindelijk kon de organisatie van HME de jubileumloop (10) organiseren. Nadat er twee jaar geen massale evenementen konden worden georganiseerd, besloot de organisatie om dit dan maar individueel te laten plaatsvinden (lopers konden hun tijd zelf invoeren). In juni liepen ruim 900 atleten, in vijf afstandslopen: halve marathon, 10 km, 5 km, de Kidsrun en, nieuw dit jaar, de iedereen-kan-meedoen-run, door de straten van Ermelo. Daarnaast was er een Bedrijvenloop (de Van Panhuis Business Run). Onder de deelnemers waren bewoners van ’s Heeren Loo, jongeren van Groot Emaus en vertegenwoordigers van de stichting Running Blind, blinden en slechtzienden liepen met een begeleider. Daarnaast liepen een week later bijna 500 leerlingen van Groevenbeek. De jongste deelneemster was een meisje van 3 jaar: Zara de Weerd, de oudste was Gerard Loedeman (80!).
De Loopgroep van Arne Mulder: Een loopgroep voor speciale doelgroep (’s HeerenLoo). Na een lastig begin, met vallen en opstaan is het gelukt om de bewoners steeds enthousiaster te maken. Uiteindelijk liepen er 18 lopers mee aan de HME (5 km). Het initiatief komt van Arne Mulder, zelf toploper, die met een aantal collega´s deze jongeren begeleide. Een van de jongeren, Ayoub El Morabit bleek over talent te beschikken en liep bij de HME een fantastische tijd. Hij is daarmee het gezicht van de groep en liet zo zien dat als je wilt, je ook heel veel kunt.

 

Verder werden er Sportvrijwilligers genomineerd. Dit zijn:
Jeanet van den Bor-Hop (Ermelose Dart Vereniging): Al jarenlang vrijwilligster van de EDV, ze dart zelf niet, maar zorgt er wel voor dat er elke week kan worden gedart. Ze doet allerlei werkzaamheden op de achtergrond: financiën, sponsoring, materiaal, prijzen, social media, toernooien organiseren. Kortom: Jeanet is onmisbaar.
Renske de Jongh (CSV Dindoa): Doet de ledenadministratie voor de club, maar verzorgt ook het digitale clubblad. Is penningmeester, secretaris en rechterhand van de coördinator Dans.
Het gekozen werk van de genomineerde sportfotografen worden tijdens het Sportgala op 17 februari 2023 getoond. De genomineerden zijn: Rik van den Bos met een foto van een wedstrijd van Dindoa, Theo Aalten met een foto van DVS’33 en Jan de Roo met een foto van de Ronde van Horst&Telgt.