Een lach en een traan op het podium

ERMELO – Vrijdagavond werd eindelijk weer het Ermelose Sportgala in De Dialoog gehouden na twee aangepaste, digitale versies door corona. Er werden acht sportprijzen uitgereikt waarbij korfbalvereniging Dindoa maar liefst driemaal in de prijzen viel.

Interactie Sportbedrijf organiseerde dit gala met behulp van een aantal, bij de sport betrokken Ermeloërs. Hans van Zetten en Gert Hofsink , de organisatoren van het eerste uur, met daarnaast een aantal mensen uit de Ermelose sportclubs, redacteuren, onderwijs en oud-sporters vormden dit jaar de NominatieCommissie. Samen bereidden ze de sportverkiezing voor. Het Sportgala werd dit jaar gepresenteerd door een nieuw duo: danser Marlous Janssen (28) en korfballer Roy van Boven (26) namen de presentatie op zich, er was een uitvoering door Dansschool Annemieke Bais en een muzikaal optreden van 2Resonate. Nadat burgemeester Hans van Daalen de avond opende werd er eerst een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor de afgelopen week overleden Olav Pranger (eigenaar Get Healty) en Dindoa korfbalster Kétura Lagerwaard. Het overlijden van beiden jonge mensen had en heeft een enorme impact op de Ermelose samenleving.

Europees kampioen

Als Sportman van het jaar 2022 werd Jefta Reinsbergen gekozen. De 18-jarige korfballer werd twee keer kampioen met de A1, zowel in de zaalcompetitie als in de veldcompetitie. Is daarnaast voorzitter van de BlueSharks, de commissie die zorgt voor sfeer bij de wedstrijden als activiteiten voor de jeugd van Dindoa. Reinsbergen ontving de prijs uit handen van oud-volleybalinternational en directeur Interactie Sportbedrijf Ermelo Mark Broere. Noor Oosterhoff (18), sporter bij Budo Academy Physical werd zowel Nederlands Kampioen Muay Thai als Europees Kampioen (BJJ) Braziliaans Jiujitsu werd en werd daarmee Ermelose Sportvrouw van het jaar. Ze ontving de prijs uit handen van Hans van Zetten. Esmee Hartenberg (17) werd geselecteerd voor Oranje U19. Won, evenals Jefta Reinbergen, twee maal het kampioenschap met Dindoa en werd hiermee het Sporttalent van 2022. Sportploeg van het jaar werd DVS’33 JO13-1, zij ontvingen de prijs uit handen van sportcommentator Evert ten Napel. De spelers en speelsters, maar uiteraard ook trainer Arie Goedschalk waren enorm trots om op dit gala de prijs in ontvangst te mogen nemen.

15.000

Het sportinitiatief met een maatschappelijke impact werd onmiskenbaar IJs in Ermelo. Het evenement dat dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd bracht meer dan 15.000 mensen op de been. De trotse voorzitter Jan Carel Schepenaar ontving van wethouder Sarath Hamstra de prijs en natuurlijk veel lovende woorden en een geweldig applaus. Sportvrijwilliger van het jaar werd Jeanet van den Bor-Hop van de Ermelose Dart Club.Ze is al jarenlang vrijwilligster van EDV en is een onmisbare schakel in de vereniging. Niet op de voorgrond, maar juist op de achtergrond. Dat benadrukte burgemeester Hans van Daalen dan ook bij de uitreiking van haar prijs, vrijwilligers zijn belangrijk en onmisbaar voor verenigingen. Fotografe Johanna Minnaard mocht aan Rik van den Bos de prijs voor de beste sportfoto overhandigen. De gewonnen foto werd gemaakt in de week van het overlijden van clubicoon Henk ter Haar en toonde veel spanning, gedrevenheid en emotie.De Prins Bernhardschool werd gekozen tot sportiefste basisschool, een nieuwe categorie van de Ermelose Sportverkiezing. Als extra prijs werden Europees kampioenen Noor Oosterhoff (BJJ) en Iris van Aurich (Openwater zwemmen) namens de gemeente Ermelo door Sportwethouder Sarath Hamstra nog een in het zonnetje gezet.