Extra lus voor 21 kilometer lopers

ERMELO - Op 3 juni wordt de elfde editie van de Halve Marathon van Ermelo (HME) gehouden. De organisatie heeft een aanpassing gedaan op het parcours. Komende maand zullen op de overgrote meerderheid van de lagere scholen in Ermelo loopclinics georganiseerd worden door Interactie Ermelo. De sportdocenten van het Chr. College Groevenbeek en de HME organisatie organiseren op dinsdag 13 juni een vijf- kilometer loop voor de sportklassen van de VMBO, HAVO en VWO.

In april kwam parcoursbouwer Andre Knol van de organisatie van de halve marathon op het lumineuze idee om het parcours iets aan te passen. Met name de deelnemers aan de langste afstand, de 21 kilometer, gaan daar iets van merken. Knol: „Voor de 21 kilometer moet ik een extra lus inbouwen van 1,1 kilometer. Dat doe ik door een extra stuk van de Koninginnebuurt te gebruiken zoals de Frederik Hendriklaan, een stuk van de Julianalaan, de Mauritslaan en de Wilhelminalaan. Dit laten we vervallen. De deelnemers lopen nu eerst een kleine ronde over het Kidsrunparcours en ze komen over de Horsterweg, die toch al afgesloten is op dat stuk, de Stationsstraat oplopen net voor het Spijkerspecialist startvak. Daarna lopen ze vier ronden van vijf kilometer. We komen precies op het vereiste aantal kilometers uit als we de start van de 21 kilometer 160 meter naar achter schuiven. Dat kan dankzij de medewerking van Racetimer. We hebben de start van alleen de 21 kilometer nu zo’n beetje bij een sponsor van het evenement, schoenmakerij Wisse Bijman.”

Louter winnaars

Volgens Knol levert het louter winnaars op. „We kunnen een groot deel van de Koninginnebuurt flink ontlasten. Het scheelt ons verkeersregelaars en de lopers van de 21 kilometer komen na 1 kilometer alweer door het start-finishgebied wat voor extra sfeer zal zorgen. Als organisatie hebben we het eerste deel van het parcours toch al afgezet. We moeten nu alleen even kort met wat hekken sjouwen om alles na de eerste korte ronde weer klaar te zetten voor de rest. Ook de gemeente reageerde zeer positief, met name door de ontlasting van de woonwijk.”

Sfeervakken

Op het parcours zal flink geïnvesteerd worden in twee sfeervakken. In de wijk het Trefpunt zal DeeJay Dragon Trixz optreden tijdens het lopen. Vlak bij de Kroondomeinen zal DeeJay FT zijn kamp opslaan en zal er ook een uitgebreide drinkpost verschijnen met zowel water als energiedrank. De vijfhonderd meter Stationsstraat is traditioneel al erg gezellig met de nodige cafés. En natuurlijk zal de Plusband na afloop zorgen voor een spetterende after party die georganiseerd wordt door cafés de Veluwe en de Molenaer ondersteund door Arnoud’s catering die de barbecue aansteekt. Daarbij zijn ook restaurant Pasto, Bruijn Café en New York pizza sponsor van het evenement en die liggen ook direct aan het parcours.

Kidsrun

Sportbedrijf Interactie Ermelo zal in de maand mei op de lagere scholen een loopclinic verzorgen. Daarbij zijn per klas leuke prijzen te winnen. Alles bedoeld om de kinderen enthousiast te maken voor de Kidsrun op 3 juni. Nico van Leeuwen: „We werken al jaren samen met Interactie Ermelo. Zij hebben ook voor de Dassentrail getraind met de kinderen. Zij zullen bij de start zijn en Jongeren Op Gezond Gewicht zorgt aan de finish voor een gezonde snack. Uiteraard krijgen de kinderen een prachtige HME medaille van de Midden Nederland Makelaars, maar ook een appel van de Goudreinet en een ijsbon van cafetaria ‘Hoekje.”

Chr. College Groevenbeek

Al jaren lopen leerkrachten, personeel en leerlingen van het Chr. College Groevenbeek mee met de HME. Zij kunnen kosteloos meelopen. De sportklassen van zowel de VMBO als HAVO/VWO moeten echter voor hun eindopdracht een vijf kilometer lopen. Doordat niet iedereen op 3 juni verplicht kan worden om te lopen, zal er op 13 juni een apart parcours worden uitgezet op Groevenbeek. Daar zullen zo’n 500 leerlingen aan meedoen.

Hardloopshirts

Het is dit jaar opvallend hoeveel bedrijven het evenement omarmd hebben. Grote en kleine Ermelose bedrijven en instellingen zullen aan de start verschijnen met groepen, zoals zorginstelling Noordwest Veluwe, gezondheidscentrum Mesrits, Smurfit Kappa, St. vd Brink, instituut Jacob Cats en Inzicht. De organisatie waarschuwt dat de gratis hardloopshirts al bijna vergeven zijn. Van Leeuwen: „We hebben inmiddels de shirts ingekocht op de te verwachten aantal deelnemers. We zien de inschrijvingen nu echter zo snel oplopen dat ik verwacht dat we shirts tekort komen. En dan geldt op=op. De voorinschrijvers tot dat moment weten zich dan verzekerd van een mooi shirt. Wij communiceren dit al geruime tijd zodat het geen teleurstelling meer kan zijn als men er naast vist. Het devies is simpel, lees je dit, schrijf je dan direct in via www.halvemarathonermelo.nl.”