'Zij bepaalt het tempo, ik ben haar ogen'

ERMELO – Reenine Stoute traint om zaterdag, net als heel veel anderen, mee te doen aan de Halve Marathon van Ermelo (HME). Dat lijkt niet bijzonder, maar het feit dat Reenine Stoute blind is, maakt het extra uitdagend. Ze loopt zaterdag samen met loopmaatje Nero de Boer 5 kilometer.

Vorig jaar was er voor het eerst De-iedereen-kan-meedoen-loop als onderdeel van de HME. De stichting Running Blind werd hier enthousiast van en zo verschenen er een aantal lopers en hun buddy’s aan de start. ,,Dat moet meer bekendheid krijgen,” zegt Stoute. ,,Er wonen zoveel mensen met een visuele handicap in Ermelo. Kom in beweging.” Stoute zegt dat het een kwestie van willen en durven is. Ze traint regelmatig. Met De Boer aan haar zijde wordt het regelmatig een uitdaging over smalle paadjes en door het bos. Stoute geniet ervan. ,,Ik heb het nooit eng gevonden, je moet vertrouwen. Maar dat moet ik met alles, met mijn hulphond Tammy, als ik met iemand ga fietsen..”

Vanzelfsprekend

De Boer vindt het belangrijk dat ook mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is, wel mee kunnen doen. ,,Sporten is belangrijk en ik vind het leuk om mensen te motiveren.” Zijn rol als buddy is hem dan ook op het lijf geschreven. ,,Reenine bepaalt het tempo en ik ben haar ogen.” Vorig jaar liep het tweetal ook mee. Stoute: ,,Het was zo gaaf. Met zoveel publiek. Ik werd gewoon gedragen door het publiek. Dat geeft je extra kracht om door te gaan.” Naast dat ze houdt van bewegen is het voor de Ermelose ook een manier om met andere mensen in contact te komen. Ze hoopt dan ook dat andere mensen met een visuele beperking ook de uitdaging aangaan. ,,Kom van de bank af,” zegt ze enthousiast. Ze hoopt dat er in Ermelo ook een loopgroep Running Blind komt. ,,De meeste loopgroepen zijn in de Randstad. Maar het hoort natuurlijk ook bij een zorgdorp als Ermelo,” vult De Boer aan. Reenine Stoute kampt momenteel met een blessure. De eindtijd is dan ook niet zo belangrijk. ,,Maar het zou mooi zijn als we sneller lopen dan vorig jaar.”