Bedoelingen van trainer worden niet begrepen

ERMELO - DVS’33 heeft een teleurstellende nederlaag geleden tegen concurrent Urk. Na een slechte eerste helft, waarin zij met al na vier minuten de 0-1 tegen kreeg, herstelde de thuisploeg zich in de tweede helft maar kwam, ondanks wat kansen, niet tot scoren.

Spits Lars van Wetering zal donderdagavond bijna geschrokken zijn toen hij hoorde dat hij in de basis stond. Zowel van Wetering als Sam Crowther werden als spitsen tot nu toe alleen in de slotfase
ingebracht. Toch betekende dat niet dat DVS’33 met drie spitsen ging spelen. Opnieuw leunde het team van trainer Patrick Loenen zwaar op de defensie waarin vijf verdedigers stonden opgesteld en twee verdedigende middenvelders. Ooit goed voor een overwinning, maar ook nu leidde het tot fantasieloos rondtikken van de bal. Typerend was de 0-1 na vier minuten. Urk kreeg halverwege de DVS-helft een vrije trap. Elf DVS-spelers stonden in of net voor het eigen strafschopgebied en toch was de afvallende bal van Evre, voor drie vrijstaande Urkspelers. Na een scrimmage wist Lucas Nagel hard de 0-1 in te schieten.

Begrijpen of begrepen worden

DVS’33 kreeg van Urk alle tijd om op te bouwen. De wit- blauwen lieten zich gewillig inzakken en DVS’33 wist het middenveld niet te overbruggen hoezeer Loenen aan de zijkant ook zijn best deed om zijn ideeën over dubbelen erin te schreeuwen. En Urk had zijn huiswerk goed gedaan. Bij balbezit vloog linksback Baas van DVS naar de linksbuitenpositie en schoof van Hilten hoog op. De bedoelingen van de trainer werden echter niet begrepen. Er zat geen enkele schot in de aanvallen van de Ermeloërs. Het thuispubliek hief geregeld de handen ten hemel wanneer weer het tempo eruit werd gehaald met een terugspeelbal.

Het moest anders

In de rust werd er zowel in de kleedkamer als in de kantine driftig geanalyseerd hoe het anders moest want zo doorgaan had geen zin. Het toverwoord werd ‘gewoon vier verdedigers en drie aanvallers’. Blijkbaar werd dat door het team begrepen en aangegrepen om met meer overtuiging en energie aan de tweede helft te beginnen. Er zat veel beleving en beweging in het team. Urk wankelde een aantal keer en Van Wetering had tot twee keer toe pech toen eerst een doelpunt werd afgekeurd omdat Priem randje buitenspel zou hebben gestaan, en één keer mikte hij precies op de sterke Urk-goalie. Ook Sam Crowther was twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar de doelman van Urk werd de man of the match. Maarten van Dijk liet in het laatste kwartier zien dat hij terug is want hij viel sterk in.

Vasthouden aan de tweede helft

Een geluk bij een ongeluk is dat de concurrenten van DVS’33 ook niet konden winnen. Daarom is er eigenlijk nog geen man over boord. Het team kan moed putten uit de tweede helft. Daaruit bleek dat ook met vier verdedigers de nul te houden is en het voor de spelers qua veldbezetting makkelijker te begrijpen is. Voeg daar speelritme en een keer wat geluk bij één van de beide spitsen en een overwinning kan niet ver weg meer zijn.