Triade toneel voor beste kubusdraaiers 

ERMELO - De 17-jarige Robin Teune doet eind deze maand mee aan het Nederlands Kampioenschap Speedcubing. Hij speelt ditmaal een thuiswedstrijd van op 25 en 26 november wordt deze competitie gehouden in sporthal Triade in Ermelo. Speedcubing is het zo snel mogelijk oplossen van een Rubik's kubus. Aan het kampioenschap doen 250 speedcubers mee, zij zullen hun best doen om de kubus zo snel mogelijk op te lossen, om te strijden voor een podiumplek.

Robin Teune zit in 6 VWO op Christelijk College Groevenbeek. Hij noemt het oplossen van de Rubik’s Kubus ontspanning, zijn ouders spreken van een ‘verslaving’. ,,Ik doe het soms wel vier uur per dag,” vertelt hij. In 2020, met Sinterklaas, kreeg hij zijn eerste Rubik’s kubus. Na de eerste kennismaking bekeek hij wat tutorials en begon hij met oefenen. In de Kerstvakantie kocht hij een snellere kubus online en werd hij steeds beter. Inmiddels staat Robin Teune op een zevende plaats in de landelijke competitie. Is het een sport? ,,Je kunt het sport noemen. Het heeft veel elementen van sport in zich.” Leuke weet dat het winnen van het kampioenschap zo goed als onmogelijk is. Toch hoopt hij stiekem bij de top drie te komen.

Finger tricks

Het Nederlands Kampioenschap wordt alweer voor de 12e keer georganiseerd. In 2003 is er een wereldwijde organisatie mede-opgericht om officiële wedstrijden te kunnen organiseren. Sindsdien zijn er wekelijks tientallen wedstrijden over de hele wereld. De resultaten die bij deze wedstrijden behaald worden, worden erkend door Guinness World Records. ,,Het gaat om finger tricks,” aldus de Ermeloër. Door veel te oefenen kan je de draaiingen tijdens het oplossen versnellen. ,,Maar je moet vooral patronen in de kleuren zien. Het wordt een automatisme. Ik onthoud makkelijk de algoritmes en vertrouw op mijn ‘muscle memory’.” Het oplossen van de kubus vindt hij dan ook rustgevend.

Veel belangstelling

De Rubik’s Cube ontstond in 1974, maar werd pas populair nadat een Duitse spellenmaker er begin jaren tachtig mee aan de slag ging. Overigens staat Nederland bekend om zeer goede speedcubers. Er zijn drie Nederlanders die in het verleden een wereldrecord hebben behaald met de reguliere Rubik's cube. De huidige kampioen, Twan Dullemond, staat op dit moment 8e van de wereld met een geweldige gemiddelde tijd van 5,44 seconden. ,,Derde worden is dus al een enorme uitdaging,” vertelt Robin Teune. Toch kijkt hij uit naar de krachtmeting in Triade. ,,Een thuiswedstrijd is toch wel heel speciaal.” Er is veel belangstelling voor dit kampioenschap. De inschrijving was binnen 35 seconden vol. De deelnemers komen uit 23 landen.

Snelheid

De snelheid is het belangrijkste tijdens dit kampioenschap. ,,Als je mee wil doen moet je een tijd onder de 10 seconden neerzetten. De top zit zelfs onder de vijf seconden.” Robin draait de kubus tijdens dit interview in nog geen acht seconden weer in de juiste positie. Ondertussen praat hij rustig door. ,,Ik word steeds beter, maar het verschil zit in milliseconden. Het kampioenschap is vooral bekend van de traditionele Rubik's Cube met zes vlakken van drie bij drie vakjes. Maar Robin speelt ook met 7x7 en de piramide. Er is zelfs een wedstrijdonderdeel waarbij de deelnemers de puzzel met een blinddoek moeten oplossen. ,,Ik vind het ook leuk om te kijken naar anderen. Daar leer ik ook veel van,” aldus de Ermelose deelnemer. Hij hoopt dat er ook veel mensen uit Ermelo komen kijken tijdens het Nederlandse kampioenschap in Triade.