Fokko de Gans zwemt op hoog niveau synchroon

ERMELO – Fokko de Gans was al twee maal Nederlands Kampioen Synchroonzwemmen en over twee weken doet hij mee aan de WK in Boedapest. Nederland levert deelnemers op diverse onderdelen, De Gans doet mee met het Mixed Duet.

Samen met zwempartner Thirza Hoekstra uit Heerenveen zwemt De Gans weer vanaf 2015 Mixed Duet. Een onderdeel bij de Senioren en Masters (vanaf 25 jaar) synchroon. De Nederlands kampioenen zwemmen op woensdag 8 augustus de technische uitvoering van de Mixed Duetten op een compositie van AronChupa: I’m an albatroaz. ,,De uitvoering toont naast de zeven verplichte elementen, nog meerdere figuren om zo de moeilijkheidsfactor te verhogen,’’ legt De Gans uit. ,, Synchroonzwemmen is een beoordelingssport en naast moeilijkheid wordt er gekeken naar uitvoering en artistieke impressie. In onze leeftijdscategorie 40-49 zwemt nog één Frans duet.’’ Op zondag 13 augustus wordt het tweede deel van de uitvoering gezwommen: de vrije uitvoering. De Gans: ,,Wat twee minuten Rock&Roll gaat worden. Dat belooft een mooie afsluiting te worden van onze WK Masters.’’ Voor het WK Masters in Boedapest vaardigt Nederland negen solisten, vijf duetten, twee groepen en een Mixed Duet. De zeventien uitvoeringen worden door vijf verenigingen geleverd, te weten Eindhoven, Den Haag, Westzaan, Amersfoort en Zwolle. De Gans en partner zwemmen en trainen in de Zwembad De Vrolijkheid - Optisport Zwolle. De Gans: ,,Omdat we maar voor één vereniging mogen deelnemen aan het WK komen we uit voor Zwolle. Aangezien Thirza in Herenveen woon en ik in Ermelo, ligt dit mooi tussen in.

Moeiteloos

 De Ermelose synchroonzwemmer komt op één onderdeel uit, zijn zwempartner Hoekstra zwemt ook nog een solo. Op dit moment zijn ze nog volop in training. ,,Twee keer per week hebben we een uur badwater in Zwolle gekregen om samen met trainers de puntjes op de i te zetten. Thuis in Ermelo probeer ik de rompstabiliteit en conditie verder te verhogen: hierdoor ben ik bijna dagelijks te spotten bij flexifitness of op de mountainbike in de bosrijke omgeving. Met nog drie trainingen voor de boeg, voel ik me gezegend met trainsters/coaches Petra Smit en Tanya Rybakova. Altijd op zoek naar verbeterpuntjes en daarbij gaan zij er continue van uit dat dit schijnbaar moeiteloos uitgevoerd kan worden,’’ vertelt De Gans. Het heeft in ieder geval resultaat opgeleverd of zou dit komen door hun nieuwe trainings-outfit? (zie foto).