Romee Pol zevende van Europa

ERMELO - Afgelopen week werd in Baku (Azerbeidzjan) het EK Trampolinespringen voor Junioren en Senioren gehouden. Nederland reisde af naar Baku met drie voltallige ploegen, juniormeisjes, juniorjongens en seniordames. Vanuit GV. Sparta Ermelo waren verrassend genoeg twee springsters afgevaardigd: Tessa Boeve (junior) en Romee Pol (senior).

Beide springsters kwamen, onder leiding van coach René Linthuis, verrassend voor de dag op dit zware toernooi, dat vooral gedomineerd werd door Wit-Rusland. Op donderdag begonnen de individuele voorrondes voor alle springers. De juniormeisjesploeg, met Tessa Boeve, Mira Stepanova, Sophie Stroes en Caitlyn van den Heuvel, sprong alle oefeningen uit en bereikte de 9e plaats in het eindklassement. De beste 5 landen mochten door naar de finale, maar voor Nederland is dit een uitstekende positionering. Tessa bereikte individueel de 45e plaats in het eindklassement, een prima plaatsing tussen zoveel springers die 2 of 3 jaar ouder zijn.

Prachtige prestatie

Bij de seniordames ging het ook uitstekend. Romee Pol, Romana Schuring, Pascal Wiebering en Jacky Lionahr sprongen ook hun oefeningen allemaal uit en misten op een haar na de finale. Het team werd zesde, maar ook dat is een prachtige prestatie voor Nederland. Individueel wisten Pol (13e), Lionahr (16e) en Schuring (24e) zich door dit resultaat te plaatsen voor de halve finale (beste 24).

Finale

De synchroonwedstrijden begonnen een dag later. Tessa sprong met gelegenheidspartner Mira Stepanova van Triffis Alkmaar. De verplichte ronde ging uitstekend, maar bij de keuzeoefening belandde Stepanova op de mat. Het koppel viel terug naar de 15e plaats in het klassement. Ook Romee Pol mocht aan de bak met synchroonpartner Romana Schuring van TVIJ IJmuiden. Het paar sprong een prachtige voorwedstrijd en plaatste zich daardoor als zevende paar voor de finale van zondag.

Halve finale

Op zaterdag mochten de dames aantreden voor de halve finale. Schuring sprong een mooie keuze-oefening uit, maar Lionahr belandde halverwege de oefening naast de trampoline. Ondanks dit bleek Pol het hoofd koel te houden en sprong ze haar beste oefening tot dusver. De verrassing was groot toen bleek dat ze met haar score de 7e plek wist te bemachtigen en daarmee dus verzekerd was van een plaats in de finale (beste acht).

Correctie

Zondag was de dag van de finales en Nederland kwam met sterke springers aan de start. Bij de junioren ging het paar Stroes/ Van den Heuvel helaas fout, maar de juniorjongens Milco Abrahams/ Luuk Swinkels wist enorm te verrassen door met een mooie oefening naar het brons te springen. Na het synchroon van de junioren waren de senioren aan de beurt. Schuring en Pol begonnen sterk met hun oefening. Pol moest door het zakken van Schuring een stevige correctie uit te voeren, maar Schuring verloor kort daarna echt de balans en belandde op de mat. Het paar werd zevende in het eindklassement. Later in de middag was het de beurt aan Romee Pol. Het inspringen ging goed, maar tijdens de wedstrijd begon het voorspringen niet lekker. De balans was er niet en ze sprong na enkele sprongen helaas naar de mat. Ondanks dat bleef ze zevende in het eindklassement. Een prachtig resultaat gezien het feit dat ze zich voor het eerst mocht meten met de groten van Europa.