Met minder deelnemers toch groot succes

ERMELO - Met 170 deelnemers viel de opkomst enigszins tegen, maar het maakte de Veldwijkloop niet minder leuk. Alhoewel het voor de toeschouwers wat frisser werd, hadden de lopers zelf het knap warm. De prestaties waren om in te lijsten.

Frits Riepma kwam juichend over de finish. Als tweede in zijn categorie. Hij dacht dat hij derde was. ,,Derde. Goed man. Derde. Niet te geloven.’’ Frits is Veldwijkloop en Veldwijkloop is Frits. Als 13 jaar loopt hij mee. Hij vertelt het al lurkend aan een sigaartje. ,,Ik heb de hele ronde gelopen hoor. Het was super warm.’’ Ook Wijnand Steenkamp kijkt opgewekt. Hij hoorde zijn naam omroepen toen hij over de streep kwam. ,,Ze kennen mij. Ben ik zo goed?’’ Al snel wordt hij door zijn talrijke supporters uit de droom geholpen. ,,Die man heeft een lijst met nummers en namen Wijnand!’’ Hardlopen, wandelen, afsnijden als het uitkomt, sigaartje aan de finish; dat is de Velwijkloop. Met prachtige atleten zoals Sten Oostland die de tien kilometer won in iets meer dan 35 minuten. De Harderwijkse ex-wielrenner die van zijn dokteren zich alleen met mate mag inspannen. ,,Niks voor mij. Ik kan niet stil zitten en dan maar een paar dagen pijn. Dat heb ik er wel voor over.’’ Susanne van Leeuwen uit Ermelo liet zien dat ze inmiddels bij de sub-top van de dames hoort. Zij loopt record op record en op Veldwijk 39 minuten over de tien kilometer. ,,Ik loop nu driekwart jaar bij Athlos en maak grote sprongen. Super leuke groep en goede begeleiding. Ik moet niet te snel willen maar het gaat gewoon goed nu. Ik wil pieken tijdens de Halve Marathon van Ermelo op 2 juni. Dan wil ik een hele snelle vijf kilometer lopen. Ik heb namelijk alle leerlingen van het College Groevenbeek uitgedaagd het tegen mij op te nemen,’’ aldus de docente Nederlands.

Nazaten

Zoals al jaren het geval is, domineren de nazaten van DVS’33-preses Aart Goossensen, zelf ook aan de start van de tien kilometer. Zijn dochter Merel, een paar weken geleden nog bevallen, won de 2,5 kilometer en ook zijn kleindochter en zoon Annemijn en Samuel beklommen het podium. Dochter Annebeth won de tien kilometer 35+. Opvallend waren ook de prestaties van atleten van RTE, Running Team Ermelo. Deze sponstaan ontstane loopgroep beklom in bijna alle categorieën wel het podium waarbij vooral Henri Vliek verrast opkeek. Halsoverkop moest hij zijn oppas bellen zodat hij de prijs in ontvangst kon nemen. Bij de mannen 35+ won Bas-Jan Stoute de tien kilometer in 37,41, een minuut sneller dan nummer twee Athlosatleet Gerrit Alkema. Stoute liep als Veldwijker een thuiswedstrijd, maar ook als voorzitter van de stichting Halve Marathon Ermelo had hij wat hoog te houden. Dat deed hij met een derde plaats overall. Aart Goossensen liep deze afstand in 48,48, goed voor een elfde plek. Gerard Peek, de organisator van de Ermeloop werd 18e in 52,49.

Warm weer

Organisator Theo Bouw was een tevreden man na afloop. ,,Het is in deze vorm de achttiende keer. Daarvoor was er ook een Veldwijkloop maar kleinschaliger. We doen het nu met Athlos en het hoort gewoon hier. De tegenvallende inschrijvingen liggen aan het Hemelvaartsweekend denk ik en het erg warme weer. Daar laten we ons niet door ontmoedigen. Ik ben blij met het aantal wandelaars dit jaar, ook van de instelling zelf en dat GGz Centraal mij nog steeds de kans geeft om dit te organiseren.’’ Nu op naar 2 juni. Dan zal in het centrum van Ermelo de Halve Marathon worden gehouden. Inmiddels is het aantal inschrijvingen ver boven het aantal van vorig jaar gestegen terwijl er nog drie weken kan worden ingeschreven. Dat beloofd wat.