Jong team grijpt net naast podiumplaats

ERMELO - In Zwolle werd afgelopen zaterdag de competitie Synchroonzwemmen Regio Oost afgesloten met de uitvoeringen categorie 2, Age 2 en Senioren. Voor de Ermelose Soli (Jasmijn de Vries, Karlijn van de Kolk, Marilou de Gans) en Duetten (Else Lien Scheepsma, Elise Drost; Karlijn van de Kolk, Jannike Timmer) was het even wachten, want het spits op deze wedstrijddag werd afgebeten door de ‘vrije combinatie’.

Anders dan bij ploegen (waar de moeilijkheid zit in het als groep alles gelijktijdig uitvoeren), is het bij de COMBO met name de choreografische puzzel om zoveel mogelijk verschillende formaties in het water te laten zien, inclusief vloeiende overgangen. De zwemsters zijn hierbij continue in beweging in wisselende aantallen: soms 1, 2 of 3, dan weer 6 of zelfs alle tien. Het teamwork kijkt heel nauw bij de 5 verschillende 'liften/opduwen', waarbij kracht en timing belangrijk zijn voor succes. Doel van deze dag: als jongste team (de helft was 15 of jonger!) proberen een podiumplek te bereiken. Ondanks de goede uitvoering, was de jurybeoordeling van het artistieke deel en de complexiteit wisselend waardoor de zwemmers op een teleurstellende 4e plek terecht kwamen. Mooie badpakken en een goede uitvoering helpen dan niet. ‘Ja maar, als de muziek het wél had gedaan onder water?’ ook niet.

Debutante

In de categorie 2 hadden ZEW een debutante: Elise doet nu één seizoen synchroonzwemmen en zwemt nu haar eerste duet met Else Lien. Al snel na de eerste muziekklanten presenteerden zij zich met hippe ‘Back pack kid-moves’. Ze controleerden allebei hun posities en bleven hierdoor dicht bij elkaar, met aan het eind een beetje te snel tellen. Het gevolg: even improviseren en ook dat ging prima. Jasmijn had inmiddels al haar solo uitvoering achter de rug en was aan het bijkomen van de bronzen medaille die zij had behaald.

Age

Daarna kwamen de leeftijdscategorieën Age2 (13-15 jaar) en Senior (18 en ouder) aan de beurt. Kenmerkend is dat uitvoeringen krachtiger worden, met meer draaien, meer boven water en in de meeste gevallen ook meer muziekgebruik. Het ‘ogenschijnlijk moeiteloos’ is voor de meesten een cliché want het is gewoon hard werken zolang de muziek speelt. De solo van Karlijn werd goed vertaald in de choreografie: de emotie werd getoond op je juiste momenten en trainster Marilou had alles uit de kast gehaald om Karlijn te laten stralen in de uitvoering. De grote vraag achteraf was ‘Hoe heeft Karlijn dit alles kunnen zwemmen zonder neusklem?’. In dezelfde categorie het duet met Jannike: een vrolijk nummer met veel uitdagingen in complexiteit, ook boven water. Helaas was de uitvoering in het tweede deel wat minder zuiver: schoonheidsfoutjes waardoor de timing net niet goed genoeg was voor een medaillekans.

Senior

Bij Solo Senior verscheen Marilou op het podium om haar vertolking van Maan en Brace ‘Leven zonder jou’ te zwemmen. Ook Marilou had de lat voor zichzelf hoog gelegd want de concurrentie was in te halen met een hoge moeilijkheidsfactor. Geweldige kür gezwommen waarbij deze soliste zich weinig tijd gunde om boven water adem te halen. Veel variëteit in techniek, goede accenten in armbewegingen, muziekgebruik en emoties deed het publiek verstommen om maar niets te missen. Ook hier werd het podium gemist, maar wel heel nuchter ‘zonder medaille ben ik nog steeds een mens dat gezien mag worden’.
Op de foto: Selena Bertana, Alessia Bertana, Esther van der Deijl, Miriam van der Deijl, Marilou de Gans, Ayesha Joosten., Sofieke Karssen, Karlijn van de Kolk, Doreen van de Kolk en Janike Timmer