Blauwe Dinsdag geen probleem voor dorpsgenoten

ERMELO – De eerste wandeldag zit erop. Gisteren bleken bijna drieduizend lopers hun startbewijs niet te hebben afgehaald. Vandaag gaan daarom 44.480 wandelaars van start in de 102e Nijmeegse Vierdaagse. Ermelo van NU volgt enkele dorpsgenoten.

Vorig jaar startten er 42.036 wandelaars waarvan er 38.409 de finish op de Nijmeegse Wedren haalden. Tijdens dag 1 vielen er ruim 600 mensen uit (of waren niet gestart), waarbij er zelfs enkele mensen met de ambulance werden afgevoerd. Overigens geen ernstige zaken, meldde de organisatie. Door de warmte kregen veel wandelaars blaren, meer dan anders omdat de lopers vanwege de warmte natte voeten krijgen. De medische post op het finishterrein kreeg het druk met mensen die een warmteflauwte kregen. Een aandoening die ontstaat wanneer mensen na een grote inspanning gaan zitten. Dit levert overigens geen verdere gevaren op, het is alleen lastig.

Verkoelend water

De Ermelose wandelaars hebben het er vandaag goed vanaf gebracht. Marian van Soolingen, die toch wel wat angst had over haar verzwikte voet, kwam redelijk aan de finish, maar heeft nu vooral spierpijn. Dingo Kist is de eerste dag ook goed doorgekomen. ,, Tot 10:00 uur was het uitstekend wandelweer, hierna werd het behoorlijk warm. Gelukkig stonden er weer veel mensen aan de kant van de straat met verkoelend water. De tocht ging vandaag door het mooie land van de Over-Betuwe. Vanuit Nijmegen trokken we over de Waalbrug richting Oosterhout. Hierna leidde de tocht naar Valburg, Arnhem, Bemmel en Lent. Uiteindelijk arriveerden wij via de Waalbrug weer op de Wedren. Bij alle voorgaande edities van de 4-daagse had ik op de eerste dag al last van blaren. Dit jaar voor het eerst niet.’’

Blauwe dinsdag

Het nieuwe Ermelose raadslid Han Wilhelm startte vanmorgen om 6.30 uur. ,,En om 14.15 mocht ik mijn nieuwe startkaart voor morgen in ontvangst nemen. Daarmee kon ik iemand direct gelukkig maken door 'em te ruilen tegen een kaart voor een late start. Ik heb zo'n lange looptijd niet nodig. Maar, in ieder geval zit mijn blauwe dinsdag er weer op.’’ Vorig jaar introduceerde Wilhelm de Blauwe dinsdag op Ermelo van NU. , De blauwe dinsdag wint aan bekendheid. Het is de dag van de route door de Overbetuwe tussen de Rijn en de Waal met Elst als belangrijkste doorkomstplaats. En blauw is deze dag de belangrijkste kleur geworden,’’ aldus Wilhelm. Het was vandaag behoorlijk warm, constant 27 graden volgens de borden en af en toe een windje dat het wat aangenamer maakte. Maar, ,,met voortdurend drinken in kleine beetjes was het goed te doen,’’ vond Wilhelm.

Beginnersfouten

Bas van der Mooren, die gisteren het verhaal over de ‘day before start’ mocht schrijven, krijgt zowaar schrijversaspiraties. Hij begint vandaag zijn verhaal met ‘beste lezers’. De luitenant-kolonel bd startte vanmorgen om 04.00 uur voor zijn 50 kilometer. ,,Het duurde echter lange tijd voordat de lopers door de ‘erehaag’ van, al dan niet in dronken toestand verkerende, studenten waren gelopen. Het duurt dan wel bijna een kwartier voordat je tempo kunt maken en ‘toen ging bij mij het gas erop’, geforceerd proberen om de verloren tijd (hoezo verloren....?) in te halen. Bovendien liep ik langere tijd met iemand die een iets hoger tempo had maar door de conversatie ontging me dat. Vervolgens ging ik pas na ruim 4 uur voor het eerst een paar minuten rusten, iets wat ik normaal op deze afstanden om de 3 uur doe. Dat zijn dus drie beginnersfouten binnen de eerste helft van het startparcours op deze eerste marsdag. Wel had ik behoorlijk veel gedronken maar dat woog niet op tegen die forcering tot driemaal toe en daar werkte de hoge temperatuur aan bij. Mijn spieren in mijn bovenbenen aan de achterzijde protesteerden vanaf de 30 km heftig en een acute krampaanval dreigde in beide benen.’’ De voetballiefhebbers onder de lezers, weten dat je bij een krampaanval eigenlijk uitgeschakeld bent, maar daar wilde Van der Mooren niet aan toegeven. ,,Dus vanaf dat moment heb ik nog drie uur gelopen met die dreiging van kramp; rustig tempo, zeker tegen steilten op zoals viaducten, bruggen etc. Gelukkig heb ik het gehaald en ik was zelfs om 12.40 uur binnen met een gemiddelde van 6 km/u (militair marstempo). Kun je nagaan hoe snel het in het begin is gegaan. Zelfs lopend naar de bus moest ik ergens een tijdje op een steen gaan zitten.’’ Beginnersfouten maken is dus ook mogelijk als je veel loopervaring hebt, ook al ben je 61 jaar. ,,Morgen dus gewoon naar de start, normaal tempo en op tijd rusten.’’