Van de Mooren gaat vroeg van start

ERMELO – De avond voor… een spannend moment voor de lopers van de Nijmeegse Vierdaagse. Want, morgen gaat het gebeuren. Voor elke deelnemer is het anders, ieder beleeft het op zijn of haar eigen manier. Luitenant-kolonel bd Bas van der Mooren krijgt vandaag het woord.

Van der Mooren heeft gisteren de 57e Vierdaagse kerkdienst bijgewoond. ,,Samen met mijn echtgenote Jacolies den Dekker waren we in de St.Stevenskerk de bekende historische kerk met de unieke toren. Het thema van de dienst betrof het motto ‘je kunt het, yes you can’. De dienst werd geleid door een drietal geestelijken die ook deelnemer waren aan de 4daagse; een dominee, een pastoor en een Zwitserse legeraalmoezenier. We stonden al ruim een uur voor de aanvang bij de ingang omdat twee jaar geleden de deur net voor onze neus werd gesloten op basis van de veiligheidsprotocollen. Ook nu was de kerk weer afgeladen vol.’’ Na de indrukwekkende oecumenische dienst werd het Vierdaagselied gezongen van J.P.J.H. Clinge Doorenbos / H.A. van Mechelen. Van der Mooren: ,,Het eerste couplet doet een moreel appèl aan alle gezonde mensen om deel te nemen: ‘Natuur gaf ons een sterke motor mee, van ‘t allerbeste merk. Gaf ons een hart, een longenpaar, gezond, goed, gaaf en sterk. En een paar flinke benen, een groot geluk op aard. Wie die niet leert gebruiken, is niet zo’n motor waard. (...)”

Zorgzaam

Van der Mooren deed gisteren na de kerkdienst nog even de laatste boodschapjes gedaan. ,,Het was goed toeven tussen al die opgewekte mensen in de zomerzonnetje. Mijn zorgzame vrouwtje kocht uit voorzorg een strohoedje voor me, want deze week kan het weer aardig warm gaan worden. Het voordeel van zo’n hoed is dat je ook in je nek beschermd bent als de zon op je rug staat te branden. Dus heb ik mijn gène maar aan de kant gezet om een dergelijke hoofdbedekking te gaan dragen.
Gisterenmiddag mijn loopuitrusting, verschoning en toiletartikelen alvast naar mijn logeeradres in Groesbeek gebracht met de auto. Het was een hartelijk weerzien na een jaar alleen maar via de social media gecommuniceerd te hebben. Daarna toch maar op tijd naar huis vertrokken want als voetballiefhebber wil je de WK-finale Frankrijk - Kroatië niet missen, zeker niet als ik dat samen met mijn zoon Jarno zal gaan doen.

Op tijd slapen

,,Vandaag was het dan zover, na een goede nachtrust om 10.00 uur op station Ermelo op de trein gestapt met bestemming Nijmegen waar ik om klokslag 12.00u op het station aankwam. Daarna eerst een ‘blarenpas’ voor het reizen met de bus gekocht en vervolgens met de stroom wandelaars mee richting de Wedren, het centrum om in te schrijven,’’ vertelt Van der Mooren verder. ,,Het begon al aardig warm te worden dus probeerde ik om in de schaduw te blijven, maar met een dergelijke mensenmassa valt dat nog niet mee. Het voordeel van het lopen van de 50 km is dat je niet zolang in de rij behoeft te staan omdat er minder lopers zijn (plm 20 %). Daarna nog een poos doorgebracht op het 4daagseplein waar de muziek al volop draaide en de consumpties rijkelijk vloeiden. Om goed 15.00u richting busstation aan het Keizer Karelplein en met de bus van lijn 5 richting Groesbeek. Kleding klaarleggen, brood klaar maken en een goede warme maaltijd nuttigen en vervolgens proberen om op tijd te gaan slapen, maar dat zal nog niet meevallen als het nog licht is. Toch zal de wekker om 02.15 uur aflopen want een uur later stap ik op de bus bij halte De Oude Molen.’’ Ermelo van NU wenst alle deelnemers, en in het bijzonder de Ermeloërs onder hen, een geweldig goed en veilig evenement.