Volop genieten van klassieke motoren

ERMELO – Zaterdag 25 mei wordt de derde Classic Demo in Horst verreden. Er zullen zo’n tachtig klassieke motoren aan de start verschijnen in alle klassen. Ook zullen er weer een aantal klassieke zijspanners over het Horstse parcours racen. 

,,Het is ons lustrum,’’ vertelt mede-organisator Bert van den Hoorn. De Ermeloër, die nu in het Drentse Smilde woont, is uiteraard nog wel betrokken. ,,We hebben twee jaar met brommers gereden en daarna, de derde keer, met brommers en motoren vanuit de HMV. De laatste twee jaar met classic motoren vanuit de SAM.’’ Alle motorklassen zullen acte de presence geven, van 50 cc tot/met 750 cc. En daarnaast de zijspannen. Er zullen twee oude Harley’s Liberators uit 1942 van de gebroeders Bouw uit Harderwijk aan de start verschijnen. Motoren, die vanwege hun karakteristieke geluid altijd veel aandacht krijgen.

Kampioen

Er doen natuurlijk ook weer regionale toppers mee aan de Classic Demo Rally. Natuurlijk staat voormalig Nederlands kampioen motorrace en Ermelo’s sportman van het jaar 2005 Albert van Winkoop weer aan de start op z’n thuiscircuit. Van Winkoop heeft zijn Honda VFR 400 F uit 1987 al weer geprepareerd. ,,Ik heb er een nieuwe uitlaat onder gezet,’’ vertelt hij in de keuken van zijn boerderij aan het raceparcours, ,,met meer geluid, leuk voor het publiek.’’ Vorig jaar reed Van Winkoop succesvol al wil hij nu wel kwijt dat hij bij de uitloopronde zonder benzine kwam te zitten. ,,Je wilt je tank toch niet helemaal volgooien, dat is gewicht die je ook mee moet nemen en de snelheid remt. Hoorde ik op een gegeven moment de motor sputteren, tank leeg! Ik denk dat ik nu de tank toch wel helemaal vol doe,’’ lacht hij.

Stuurmanskunst

Vorig jaar kregen de motoren van Tonnie van Wilgenburg uit Putten veel aandacht. Logisch, want deze motoren zijn volledig zelf (na)gebouwd. Het zijn replica’s van de grote Hondamotoren van ‘toen’. Ook dit jaar zullen er weer enkele motoren van deze hobbyist over het parcours gaan. De racehelden van weleer, Gert Pieper uit Putten en Wijnand Pieper uit Ermelo zullen op deze motoren hun stuurkunsten laten zien. Het parcours is gelegen in Horst: Zeeweg, Slagsteeg en Rodeschuurderwegje. De wedstrijden beginnen vanaf 13.00 uur met de start bij Ons Huis. Rond 21.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Voor de wedstrijden kunnen alle motoren worden bekeken in het rennerskwartier. ,,Het wordt goed weer en het blijft droog, dus geen enkele reden om weg te blijven,’’ menen de organisatoren.