Sport en duurzaamheid kan goed samen

ERMELO- Volgens een recent onderzoek onder Nederlanders is de Veluwe de 'gelukkigste plek van Nederland'. Hoe mooi kan het zijn om daar dan ook nog sport te mogen bedrijven? Op zaterdag 31 augustus wordt de Veluwse Trailrun gehouden.

Vele inschrijvers van de Veluwse Trailrun zijn het blijkbaar met de uitslag van het onderzoek eens. Niet alleen uit de directe omgeving, maar ook uit het hele land komen lopers zaterdag 31 augustus naar Ermelo. De inschrijving heeft het maximaal aantal aan deelnemers bereikt en is een maand voor het evenement ‘vol’ en de inschrijving gesloten. Daar is natuurlijk de organisatie van de Veluwse Trailrun erg blij mee en ook wel verrast.

Duurzaam

De eerste Trailrun wordt een zo duurzaam mogelijk evenement. Zo stimuleert de organisatie bijvoorbeeld om het parkeren, nabij start/finish bij de Schaapskooi in het bos, zoveel mogelijk te beperken. En dat is al aardig gelukt. De reden voor duurzaamheid is bijvoorbeeld dat de Veluwe momenteel flink onder de ‘stikstofuitstoot’ lijdt. Het gevolg is dat snelgroeiende planten, bij te hoge dosis stikstofneerslag, de overhand krijgen en kleinere planten verdrukken. Ook verzuurt de bodem en dat maakt weer dat er minder voedingsstoffen beschikbaar komen.

Bussen

Organisator Gerard Peek: ,,Willen we van de natuur en onze sport blijven genieten dan proberen we als organisatie daar ons steentje in bij te dragen! Zo hebben we pendelbusssen vanaf NS-station naar de Schaapskooi ingezet en stimuleren we deelnemers om met het Openbaar Vervoer te komen.’’ Meer dan 48% van de deelnemende Trailrunners hebben hier positief op gereageerd en komen met de trein en/of te parkeren in de nabijheid van NS-Ermelo. ,,Zo besparen we toch zo’n 40.000 tot 50.000 gereden autokilometers.’’ Kortom, als het aan de organisatie ligt, wordt het een bijzonder evenement. Peek verwoord het aldus: ,,Een TrailRun met beleving in het heden door een historisch wonderlijk natuurgebied met magie naar het verleden.’’