Terugblik Léon Jansen, Sportman van het jaar 2018

ERMELO – Nog een maand, dan is er het Sportgala 2020. Er zijn nog een aantal dagen om te stemmen op de sportman, sportvrouw, sporttalent en de sportploeg. Daarna maakt de jury zich op om de stemmen te tellen. Altijd weer spannend. Vorig jaar werd Léon Jansen Sportman van het jaar.

Vorig jaar werd Léon Jansen, professioneel MMA-vechter, de sportman van het jaar. Voor Jansen was het een grote verrassing dat hij won. ,,Ik had zelf verwacht dat Ronald Ederveen zou winnen, ik vond namelijk het lopen van de zes grootste marathons ter wereld een grotere prestatie dan mijn eerste plaats in Welterweight klasse in de World fighting league (WFL).’’ Ondertussen is Jansen weer een jaar verder, een jaar wat er anders uitzag dan hij had gepland en gehoopt. ,,Ik zou een aantal wedstrijden moeten vechten, maar die werden helaas afgelast, waardoor ik alleen maar aan het trainen was.’’ Dit jaar mag Jansen in februari het Octagon weer in voor een wedstrijd en zit hij nu weer volop in de voorbereidingen. Ondanks de afgelaste wedstrijden kijkt de sportman terug op een leerzaam jaar. ,,Afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met trainen, ik zat onder andere acht weken in Amerika waar ik volop bezig was met de sport. Acht weken lang heb ik twee keer per dag getraind. Dit jaar heb ik vooral fysiek en mentaal veel stappen kunnen maken.’’ Het is belangrijk dat in deze sport veel getraind wordt. ,,Omdat MMA een vrij jonge sport is, ontwikkelt het zich in een hoog tempo. Daardoor moet je zelf ook veel schakelen op gebied van trainingsmethodiek en voeding.’’

Doorgaan

Topper wordt je niet vanzelf, daar moet je heel veel voor doen. Jansen: ,,Belangrijk is dat je altijd doorgaat en nooit opgeeft.’’ Hij ziet zichzelf daarin als voorbeeld, want toen hij begon met MMA wist hij hier nog weinig van af. Maar doordat hij altijd is door gegaan en nooit heeft opgegeven heeft hij dit weten te bereiken. ,,Topsport is heel veel herhalen, eigenlijk is het heel erg saai. Je bent constant bezig met het herhalen. Mooier kan ik het helaas niet maken, dit is de harde realiteit.’’ Jansen heeft een jaar mogen genieten van de titel Sportman van het jaar 2018, die titel zal hij altijd blijven houden, maar volgend emaand is er een nieuwe Sportman van het jaar 2019. Oud titelkandidaten worden ook altijd uitgenodigd voor het Sportgala en daar zal deze MMA-vechter dan ook aanwezig zijn. Heeft Jansen dit jaar ook een favoriet? ,,Ik vind BMX wel een erg gave sport, daarom zou Gerhard dus mijn favoriet zijn.” Op 7 februari zal bekend worden wie dit jaar verkozen zal worden tot Ermelose sportman van het jaar 2019.