WerkCentraal

'Ik hou ervan dingen te ontdekken'

ERMELO - Intens beleven met al je zintuigen, dat is de basis voor het maken van kunst volgens Susan Dijkens. De Ermelose wil dan ook het liefst buiten inspiratie opsnuiven. ,,Als ik ergens fysiek gestaan heb, beleef ik het intenser. Dat kan ik weer kwijt in mijn schilderij.”

In haar kindertijd was Dijkens al bezig met tekenen en houtbewerking. Haar leven staat dan ook in het teken van het uitproberen van materialen en technieken. ,,Ik hou ervan dingen te ontdekken en te kijken wat bij mij past,” aldus Susan Dijkens. In de hoek van haar woonkamer staat een kistezel. Enerzijds is dat vanwege de beperkte ruimte, anderzijds geeft het aan dat de Ermelose kunstenaar graag op pad gaat.

Vliegtuig

Wie kijkt naar het werk van deze kunstenaar ziet veelvuldig oude auto’s en vliegtuigen passeren. ,,Daar ben ik gek op. En het hoeft niet een vliegtuig als geheel te zijn hoor! Ook ‘vervreemdende’ elementen inspireren mij.” Zo zijn kleine bordjes en knopjes een favoriet onderwerp. Vaak is het een momentopname dat Susan Dijkens registreert. Een scheefhangend verwijsbordje bij een Boeing 747 is hier een mooi voorbeeld van. Momenteel werkt ze aan een opdracht, ditmaal van een oude foto. ,,Maar het liefst sta ik op de hei en voel ik de wind.” Haar onderwerpen hoeven dus niet groot of bijzonder te zijn. Ze geniet van alledaagse toevalligheden.

Hedendaags impressionisme

Ook de lichtval is in de schilderijen van Dijkens erg belangrijk. ,,Al langere tijd was ik onder de indruk van het werk van Jasper van Deutekom. Zijn stijl is hedendaags impressionisme. Ik was dan ook erg blij dat ik van hem les kon krijgen.” Het zijn hedendaagse taferelen, impressionistisch vastgelegd. ,,Bij hem kon ik dingen uitproberen en ontdekken dat ik hierin verder wil,” legt Dijkens uit. Ze toont een schilderij Van een man met ballonnen. ,,een bezoeker van het Zomerfeest op ’s Heeren Loo.” Het feest moet nog beginnen, maar de vrolijkheid is goed te zien. De Ermelose werkt als woonbegeleider in de zorg voor mensen met een beperking. Iets wat ze met veel plezier doet en wat haar bij tijd en wijlen ook inspiratie voor nieuwe onderwerpen geeft.

Inspiratie 

Susan is autodidact. Toch vindt ze het ook heerlijk om af en toe een cursus of workshop te volgen. Zo kwam ze ook bij de Apeldoornse Nard Kwast, deelnemer aan Project Rembrandt. Hij gebruikt klassieke schildertechnieken en leert cursisten alles over de opbouw van een schilderij. ,,Ook ontzettend interessant!” vertelt Dijkens lachend. ,,Hij exposeerde een jaar geleden bij StEK (Stichting Ermelo’s Kunstcollectief) in Ermelo. We raakten in gesprek en hij inspireerde me.” Via Nard Kwast belandde Susan Dijkens met een aantal andere StEK-kunstenaars in de publieksjury van het tv-programma Project Rembrandt. ,,Een leuke ervaring.”

StEK

Susan Dijkens houdt van experimenteren, want hoewel haar voorkeur uitgaat naar het werken met acrylverf, deinst ze ook niet terug voor airbrush, gelli-plate of gesmolten bijenwas. Haar werk was regelmatig te zien in de galerie in De Enk. Daar hadden de kunstenaars tot voor kort een pop-up galerie. ,,Het is leuk om elkaar te inspireren. En in het leegstaande winkelpand kon ik ook heelijk werken als ik ‘dienst’ had.” StEK is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie. Tot die tijd timmert de stichting online flink aan de weg via sociale media. Ook zal Ermelo van NU iedere twee weken een kunstenaar in de spotlights zetten. Klik hier voor meer informatie over Susan Dijkens.