Erfgoedenthousiastelingen gezocht!

ERMELO - Museum Het Pakhuis staat aan de vooravond van een metamorfose. Het museum, dat inmiddels tien jaar bestaat, wijzigt haar koers. Archeologie komt meer in de spotlights. Hiervoor moet Het Pakhuis op de schop en het team roept daarbij de hulp in van alle erfgoedenthousiastelingen uit Ermelo en omgeving. In een groot co-creatie project wordt iedereen uitgenodigd om mee te denken en te werken aan het nieuwe museum.

Wie denkt dat archeologie niet met de tijd meegaat, heeft het mis. Deze wetenschap is hipper dan ooit! ,,Bij archeologie denken de meeste mensen al snel aan het opgraven van oude resten, maar er gaat veel meer werk schuil achter het verhaal dat archeologen vertellen," zegt Evelien Bosman, archeoloog en projectleider van het co-creatie project bij Museum Het Pakhuis. ,,Die onderbelichte kant willen we graag centraal stellen in de nieuwe tentoonstelling." Bezoekers kunnen het straks ook zelf beleven. Kinderen kunnen er zelf aan de slag. Maar in het voortraject wordt de hulp ingeroepen van de inwoners. Dat was ook een grote wens van museumdirecteur Germa Greving. ,,Archeologie en erfgoed is van ons allemaal, daarom willen we van verschillende stemmen in de samenleving horen wat ze graag terug willen zien in het museum."

Co-creatie

De inspiratie voor dit project kwam het afgelopen Coronajaar als een cadeautje voorbij. Jan Vosselman, vrijwilliger bij Het Pakhuis, vertelde over zijn ideeën voor de nieuwe tentoonstelling na het lezen van een boek over het dateren van archeologische objecten aan de hand van groeiringen in hout. ,,Voor we het wisten waren de plakken hout voor in de tentoonstelling al geregeld en waren er plannen voor een educatief spel in de maak," vertelt Greving. ,,Er spatte zoveel energie en enthousiasme vanaf dat we dachten, 'dit willen we met meer mensen doen'!". Tijdens het co-creatie project gaan de deelnemers in groepjes aan de slag om stukjes van de tentoonstelling te ontwerpen en uit te werken. Medewerkers van het museum begeleiden de deelnemers en specialisten haken aan bij enkele bijeenkomsten om kennis en kunde toe te voegen. ,,Tijdens het proces worden alle stappen van het maken van een onderdeel van de tentoonstelling doorgelopen, van het eerste idee tot de realisatie. Helaas is het nog niet mogelijk om al mensen te ontvangen in Het Pakhuis, dus de bijeenkomsten zullen digitaal plaats moeten vinden. Maar daar hebben we allemaal veel ervaring mee opgedaan het afgelopen jaar, dus dat gaat goed komen," stelt Bosman.

Meedoen?

Geïnteresseerden in het project worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Op 16 maart wordt er een digitale kennismakingsbijeenkomst gehouden waarin alle details over het project worden besproken. Na de bijeenkomst kunnen deelnemers zich definitief aanmelden. Opgeven kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie is te vinden via https://hetpakhuisermelo.nl/samen-op-expeditie-ermelo/.