Leerlingen ontdekken het Ermelo's verleden

ERMELO – Honderdzestig leerlingen gingen deze week op ontdekkingstocht in museum Het Pakhuis om spelenderwijs te leren over de geschiedenis van hun eigen dorp. Ditmaal stonden ze ‘oog in oog’ met de Romeinen.

Na een gedwongen sluiting door de coronapandemie is het museumteam blij dat ze hun educatieve projecten weer hebben kunnen hervatten. De eerste schoolklassen hebben inmiddels mogen proeven hoe het leven in Ermelo was in de tijd van de Romeinen. Ze ontdekten hoeveel Romeinse soldaten een bezoek brachten aan Ermelo, hoe het leger eruit zag, hoe er een Romeinse marskamp werd gebouwd, maar ook wat ze aten.

'Dat stinkt toch'

Aan de hand van verschillende opdrachten en spellen werden ze meegenomen op reis door de tijd. In teams bouwden ze een triomfboog, schreven ze hun naam in het Latijn en ontdekten ze wat de Romeinen meebrachten. Zo ontdekten de leerlingen de verschillen en overeenkomsten tussen het leven toen en nu. Voor de Romeinen waren toiletten bijvoorbeeld een gezellig samenzijn waar allerhande zaken besproken werden. Maar dat konden de meeste kinderen zich niet voorstellen. ,,Dat stinkt toch,” zei Amber lachend. Aan de andere kant waren er ook veel overeenkomsten. Waar we vandaag de dag de snackbar bezoeken, hadden de Romeinen hun taverne. De leerlingen konden het nauwelijks geloven, maar veel van wat we nu eten aten de Romeinen 2000 jaar geleden ook al, zoals worst en brood. Ook de kippen en divers fruit hebben we dankzij het Romeinse bezoek. Verleden en heden liggen dichter bij elkaar dan we denken. En het museumbezoek vonden de leerlingen alles behalve saai.

Tweede marskamp

Dat er een Romeins marskamp te vinden is in Ermelo, weten we al decennia. Maar de wetenschap dat de Romeinen Ermelo al eerder hebben bezocht, lag lang verborgen in de bossen. In 2019 ontdekte een archeoloog op het Actuele Hoogtebestand Nederland een rare rechthoekige vorm in het landschap. Dat bleek het tweede marskamp in Ermelo. Zo’n zeldzame ontdekking moest natuurlijk nader onderzocht worden; marskampen zijn zeldzaam in Nederland, dus je moet het wel zeker weten. Inmiddels is het een feit. Meer informatie hierover is te vinden in het museum. Het Pakhuis is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur. Meer informatie www.hetpakhuisermelo.nl