Wandelen omdat het weer kan

ERMELO – Dinsdagavond 6 juli ging een driedaags wandelevenement van start op Landgoed Veldwijk. Er nemen zo’n 45 patiënten, personeel en familie deel en lopen deze drie dagen twee of vier kilometer door Ermelo.

De initiatiefnemers van deze driedaagse, Puck Boeijink (orthopedagoog) en Gerdien Rodijk (verpleegkundig specialist), hebben het afgelopen jaar erg moeten wennen om veel meer op afstand en digitaal te moeten werken. Daardoor werd de verbinding wat gemist met collega's en patiënten. ,,Niet alleen voor personeel een pittige tijd, maar juist ook voor de patiënten die verblijven binnen cluster Herstel van de langdurige psychiatrie van GGz Centraal. Ze moesten regelmatig binnenblijven en konden vaak het dorp niet in omdat er veel gesloten was,’’ vertelt Rodijk. ,,Ook werden ze door de maatregelen beperkt in het ondernemen van activiteiten en konden er geen groepsactiviteiten plaatsvinden,’’ vult Boeijink aan. ,,Daarnaast mochten ook familie, naasten en vrienden niet langskomen op de afdelingen.’’ Door de versoepeling van de maatregelen is het mogelijk om weer evenementen te organiseren, waarbij uiteraard rekening gehouden wordt met de adviezen vanuit het RIVM. Rodijk: ,,Dit was voor ons dan ook de aanleiding om een evenement te organiseren voor onze patiënten. De avondwandel3daagse heeft dan ook als doel om weer met elkaar te verbinden en om samen actief bezig te zijn. Iets wat we afgelopen jaar hebben gemist! Het sluit ook goed aan bij de nadruk die wordt gelegd op leefstijl binnen het cluster. Door een gezonde leefstijl wordt er een verbetering bereikt in de fysieke activiteit, risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes, psychosociaal functioneren en medicatiegebruik.’’

Verbinding

Puck Boeijink: ,,Om ons idee verder uit te werken hebben we contact gezocht met activiteitenbegeleidster/leefstijlcoach Sandra van Papeveld en verpleegkundige Sanne Ligtermoet. Samen met hen hebben we het idee verder uitgewerkt. Door het verspreiden van flyers en het enthousiast promoten van het evenement, werden zowel patiënten als medewerkers gemotiveerd om deel te nemen. De reacties waren erg enthousiast. Ook lopen er enkele familieleden van patiënten een avond mee.’’ Er is gekozen om twee routes uit te zetten, een van twee kilometer en een van vier kilometer om zo iedereen binnen het cluster de mogelijk te geven deel te nemen. ,,We vinden het namelijk belangrijk om iedereen de kans te geven om deel te nemen. Dit past bij de waarden van ons cluster, gericht op authenticiteit, verbinding en betrokken zijn,’’ vult Rodijk aan. Vanuit de afdelingen werd enthousiast gereageerd, waarbij iedereen zijn steentje bijdroeg aan de organisatie. Er werden spandoeken gemaakt, versiering opgehangen en er werd gezorgd voor verschillende eet- en drinkpunten. ,,De diverse versnaperingen zijn gemaakt door medewerkers lunchroom 't Hofje van GGz Centraal. We zijn enorm blij dat het initiatief zo gedragen wordt binnen het cluster en mooi om te zien dat iedereen zich zo heeft ingezet! Het management en directie ondersteunt ook het initiatief door aanwezig te zijn bij de activiteiten. Maar ook de Raad van Bestuur laat zich zien, zij lopen de laatste avond namelijk zelf ook mee. We waarderen hun inzet en aanwezigheid,’’ vinden beide organisatoren. Wat hen betreft gaat dit wandelevenement een nieuwe traditie worden binnen het cluster, en wellicht binnen geheel GGz Centraal.